időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be

Magyar Nemzet Online
Forrás: Facebook
2020.03.18. 16:00
Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hetedik napon komoly döntésekről számolt be Orbán Viktor, akinek bejelentése szerint az idei év végéig a magánszemélyek és a vállalkozások is mentesülnek mindennemű hitelfizetési kötelezettség alól.

A miniszterelnök többször is megszakította a szerda délutáni kormányülést, mert videókonferenciát tartott más országok vezetőivel a koronavírus-járvány kapcsán: a román és a bolgár miniszterelnökkel, valamint Ausztria kancellárjával is értekezett a kormányfő.

A járványügyi és egészségügyi döntések után gazdasági döntések is születtek – mondta a kormányfő.

A világjárvány nem csak az emberek egészségét – bár az a legfontosabb – , hanem a munkahelyeket is veszélyezteti.

Az első és legfontosabb döntések a következők:

 • A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.
 • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
 • A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizáljuk.
 • A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás szektoraiban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettsége teljes egészében elengedésre kerül, a munkavállalók járuléka jelentősen csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettsége június 30-ig elengedésre kerül. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás is elengedésre kerül június 30-ig.
 • Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.
 • Igyekeztem a lehető legszabatosabban fogalmazni, mivel ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet, amit most elmondtam önöknek, a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg, a kormány pedig folytatja a munkát – zárta bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök.

   

  Koronavírus itthon

  Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

  A dosszié összes cikke
  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.