Tarlós: Tíz évig senki sem panaszkodott Eszenyire

Tarlós István szerint hiteltelenek és nehezen hihetők a Vígszínházat vezető Eszenyi Enikő ellen az utóbbi napokban felhozott vádak.

2020. 03. 14. 6:50
Bálint András; Eszenyi Enikő; Tarlós István
Az igazgató, Bálint András és a volt főpolgármester Fotó: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy egy évtized után kezd valaki panaszkodni Eszenyi Enikő vezetői munkájára – nyilatkozta tegnap a Magyar Nemzetnek Tarlós István. Budapest volt főpolgármestere elmondta: hivatali ideje alatt senki sem élt nála vagy a fővárosnál panasszal a Vígszínház igazgatójával szemben. – Hozzám kellett volna fordulniuk a panaszaikkal, de nem tették – fűzte hozzá. Tarlós István azért is több mint furcsának tartja az Eszenyi Enikő elleni támadásokat, mert azok, akik most megszólalnak az igazgató ellen, évek óta nincsenek már a színháznál.

– Az sem mellékes, hogy amikor az előző, 2015-ös pályázatról döntött a főváros, egyetlen ellenvetés sem volt Eszenyi személyével kapcsolatban, minden képviselő, köztük a DK-s Gy. Németh Erzsébet és a szocialista Horváth Csaba, az akkor még szintén az MSZP-ben politizáló, a DK-ba átülő Trippon Norbert is fenntartások nélkül támogatta igazgatói kinevezését – emlékeztetett a volt főpolgármester.

Az igazgató, Bálint András és a volt főpolgármester
Fotó: MTI/Kallos Bea

Mint köztudott, Eszenyi azután vált az ellenzék és egyes művészek támadásának célpontjává, hogy nem vett részt a színházak állami finanszírozása kapcsán szervezett baloldali tüntetésen. A kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet meg is intette, hogy nem foglalt állást a kormánnyal szemben.

Az össztűz időzítése sem véletlen, március végén döntenek a Vígszínház igazgatói posztjáról, a szakmai bizottság pedig a jelenlegi vezető, Eszenyi Enikő pályázatát találta a legjobbnak. A döntés előtt egy nappal jelent meg egy nyílt levél, amelyet a társulat több korábbi tagja – közte az ellenzéki tüntetések színpadi arca, Molnár Áron „noÁr” – írt alá, és megalázottságról, takarásban síró kollégákról és súlyos szakmaiat­lan­ságról számolt be. Az igazgatót ért vádakat azonban a társulat jelenlegi tagjai közül többen is cáfolták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.