Sokan szegték meg a karantént az elmúlt 24 órában

Az elmúlt egy nap alatt 1730 intézkedésre került sor, 487 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Csókás Adrienn, Borsodi Attila
2020. 05. 02. 10:20
KISS Rbert; GL Kristf; VLYI-NAGY Istvn
Budapest, 2020. május 2. A kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház igazgatója és Gál Kristóf, az ORFK szóvivõje (b-j) a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 2-án. Egyre több potenciális vérplazmadonor jelentkezik - mondta a fõigazgató. Az országos tisztifõorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben, arra biztatva õket, hogy váljanak vérplazmadonorrá. MTI/Botár Gergely/kormany.hu Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggelre 2942-re nőtt az igazolt fertőzések száma, és 12 fővel 335-re emelkedett az elhunytak száma. Egyre több a gyógyult is, jelenleg ők 625-en vannak. Kórházban jelenleg 1008 beteget ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy hétvégén mindig többen szegik meg a korlátozásokat.

Az elmúlt 24 órában 1730 intézkedésre került sor, 844 esetben figyelmeztetést, 487 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 399 esetben pedig feljelentést alkalmaztak. Március 28 óta összesen 42 393 rendőri intézkedés történt – ismertette.

Jelezte továbbá:

tegnap is érkeztek egyéni védőfelszerelések a Liszt Ferenc Repülőtérre, hét teherjárat több mint 51 tonna maszkot és védőruházatot hozott.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója a koronavírussal kapcsolatban arról beszélt, hogy kísérleti terápiát alkalmaznak, ehhez a betegségen már túlesettek vérplazmáját használják fel. A gyógyult betegek megfelelő védettséget szereztek, így a vérplazmájukat betegeknek be lehet adni.

Megkezdték a plazmák begyűjtését, sok potenciális donor jelentkezett.

Müller Cecília országos tisztifőorvos további 300 lehetséges donort biztatott, hogy jelentkezzenek. A főigazgató azt mondta: optimisták, a vérplazma hosszú ideig eltárolható, a második hullámnál már lehet indulókészlet.

Innovatív gyógyszerekkel is kezelnek súlyos betegeket, öt hete alkalmazzák ezt a terápiát.

Vályi-Nagy István kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a Remidesivir valóban hatásosnak vélt gyógyszer, aminek a kipróbálásában Magyarország elsőként vesz részt.

Kiss Róbert kérdésre kiemelte: a 65 év felettiek továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonaikat. Beszélt arról is, hogy a hatósági karantén alól csak a munkavégzés vagy iskolalátogatás miatt lehet mentesülni. Aki orvosi kezelés céljából utazna külföldre, annak egyéni méltányosságot kell kérnie. Emlékeztetett: a Budapesten és Pest megyében élők számára május negyedike után is hatályban maradnak a korábbi korlátozások.

Mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el az otthonát, aki ezt megszegi, szabálysértést követ el.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 1145 házi karantént rendeltek el, így a mai napon összesen 10754 karanténintézkedés van hatályban. Az elmúlt 24 órában 59 esetben szegték meg a magatartási szabályokat, az esetek fele Bács-Kiskun megyében történt. Vaskút külterületi tanyáján vendégmunkások csoportosan szegték meg a karantént – jelezte.

Kiss Róbert a határforgalommal kapcsolatban kiemelte, hogy

szlovák-magyar viszonylatban a tornanádaskai átkelőnél a 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárművek reggel 6 és este 18 óra között közlekedhetnek.

A bánrévei átkelőnél a továbbiakban beengedik a V4 országból hazánkba érkező tehergépkocsikat, ha magyarországi célállomásra jönnek.

Vámosszabadinál pedig közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.