Elítélték Welsz Tamás üzlettársát

Megfellebbezte az ellene nemrég hozott verdiktet a gyanús körülmények közt elhunyt Welsz Tamás egykori barátja. Petrovics István tárgyalást akar, ahol részletes vallomást kíván tenni. Azt mondja, sokan nem fognak örülni annak, amit ott elő fog adni.

2020. 06. 23. 10:20
null
Másfél év szabadságvesztésre ítélték a férfit, a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztették Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évvel a politikai kalandor hírében állt Welsz Tamás titokzatos halála – egy rendőrautó hátsó ülésén kígyómérget vett be – után még mindig ad munkát a magyar hatóságoknak. Most éppen az Érdi Városi Bíróság hozott ítéletet Welsz érdi szomszédja, barátja, üzlettársa ellen. Petrovics Istvánt másfél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt, a pandémia alatti lehetőséggel élve iratokból, tárgyalás nélkül meghozva a határozatát. A büntetés végrehajtását három évre felfüggesztette. Petrovics ügyvédje megfellebbezte az ítéletet, maga a vádlott pedig felháborodott a verdikten.

– Amint Welsz Tamás halála után megtaláltam a pisztolyt, leadtam azt a lőszerekkel együtt a rendőröknek. Már az is érthetetlen volt számomra, hogy tavaly decemberben felhívott a Nemzeti Nyomozó Irodából (NNI) az a nyomozó, aki Tamás halála után vizsgálatot folytatott, és arra kért, menjek be, mert van még tisztáznivaló. Aztán az NNI-nél meggyanúsított a pisztoly ­miatt öt és fél évvel azután, hogy leadtam. Ragaszkodom a tárgyaláshoz, és hogy ott vallomást tegyek. Sokan nem fognak örülni annak, amit ott el fogok mondani – reagált az ítéletre a Magyar Nemzetnek Petrovics István.

Másfél év szabadságvesztésre ítélték a férfit, a büntetés végrehajtását három évre felfüggesztették
Fotó: Havran Zoltán

Mint arról korábban beszámoltunk, Welsz és Petrovics 2008-tól ismerte egymást, üzlettársak, majd barátok is lettek. Welsz Tamás vállalkozó a halála előtti hetekben két dossziét adott át egy dobozban Petrovics Istvánnak azzal, hogy rejtse el a dobozt. Petrovics így emlékezett a történtekre:

– Amikor az adóhatóság rászállt Tamásra, akkor adta át a dobozt. 2014. március 20-án láttam, ahogy Tamás beszáll egy rendőrautóba, amely nem sokkal később elhajtott. Ezt követően hallottam a hírekben, hogy meghalt. Előkerestem a dobozt a dossziékkal, mindkettőt átnéztem. A kékben Simon Gáborhoz, az MSZP egykori elnökhelyetteséhez kapcsolódó iratok voltak, egy XVIII. kerületi ingatlan-adásvétel papírjai, valamint egy soproni ingatlan iratai. Simon Magnet Bankban tartott bankszámlájával kapcsolatos dokumentumait is megtaláltam. Az iratokon ott volt az a jelszó is, amellyel a pénzt fel lehetett venni. A piros dossziéban jó néhány szocialista politikussal, illetve az MSZP üzleti köreivel kapcsolatos iratok voltak. Neveket nem mondanék, ám meglepődnének néhány hallatán. A dobozban ott volt a pisztoly is, én akkor a doboz teljes tartalmát átadtam a rendőrségnek – mondta a Magyar Nemzetnek az üzlettárs. Petrovics ma is állítja, az NNI-ben a doboz és a fegyver átadása után 12 órán át hallgatták ki, ám akkor csak Welszre és Simon Gáborra fókuszáltak, a fegyvert szóba sem hozták.

Emlékezetes, hogy a gazdasági-politikai szürkemezőben ügyeskedő Welsz Tamás egyebek mellett nálunk hamisnak minősülő bissau-guineai diplomata-útlevelekkel, rendszámokkal és az afrikai ország adóhatóságai által kiállított adóigazolásokkal is üzletelt. A politikai és gazdasági élet számos szereplője fordult meg nála. Halála napján kisteherautónyi iratot adott át a nyomozóknak, ami alapján eddig több mint egy tucat, nem közszereplő állampolgárt ítéltek el.

Még Szlovákiában is előkerültek tőle származó bissau-guineai, illetve guineai diplomata-útlevelek. A nemrégiben elkövetett újságíró-gyilkosság ­miatt megvádolt milliárdos Marián Kočner, a páncélszekrényében talált diplomata-útlevele szerint a Guineai Köztársaság állampolgára, 1999 és 2004 között az afrikai ország tiszteletbeli budapesti konzulja volt. Ám ebből semmi nem igaz. Az útlevelet Welsz Tamás készíttette a számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.