Tényleges és fontos munkát végez Kásler Miklós mindkét tanácsadója

A belügyi szervekkel való együttműködést segíti Balajti László és az egészségügyi feladatok elosztásának koordinálásán, valamint az eljárási rendek kialakításán dolgozott Kollár Lajos professzor. Kásler Miklósnak a baloldali médiumok által támadott tanácsadói készséggel beszámoltak lapunknak szakértői munkájukról.

Magyar Nemzet
2020. 06. 06. 7:05
KOLLÁR Lajos; KÁSLER Miklós
Kollár Lajos átveszi a Semmelweis-díjat Kásler Miklóstól a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2019. július 1-jén Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban több támadás is érte Kásler Miklós minisztert, mert tanácsadóként alkalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) Kollár Lajos érsebész professzort és Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetőjét. A HVG utóbbinak a megbízási díját is megírta, azt sugallva, nem tudni, mit csinál és miért van szükség a munkájára.

– Az adminisztráció átvizsgálása és gördülékenyebbé tétele, valamint az esetleges működési anomáliák kiküszöbölése a feladatom. A védekezés első pillanatától látható volt, hogy bizonyos problémák akadályozhatják az eredményes fellépést, mivel az egészségügyi ágazat mellett a rendvédelmi szervek is részt vesznek a védekezésben – nyilatkozta lapunknak Balajti László, miután megkerestük az érintetteket. A szakértő hozzátette, az említett szervek közötti kommunikációs nehézségek megszüntetése és kiküszöbölése rendkívül fontos. – Más a működési struktúrája a Belügyminisztériumnak, ahol én szocializálódtam, mint az Emminek. Nem lehet összehasonlítani olyan szerveket, amelyeknél kvázi katonás jelleg van egy olyan intézménnyel, ahol döntően orvosok dolgoznak.

– Balajti úr tudására, szervezőkészségére és kapcsolatrendszerére nagy szükség van, sokkal tudja segíteni a munkánkat – erősítette meg Kollár Lajos is, kifejtve, hogy az egészségügyi államtitkárság tevékenysége kilencven százalékban szakmai munka, de sok olyan közigazgatási, rendészeti feladat is van egy vészhelyzet idején, amikre az Emmi nincsen felkészülve, ezért volt szükség külső szakértő bevonására.

Kollár Lajos átveszi a Semmelweis-díjat Kásler Miklóstól a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2019. július 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Balajti László nyíltan beszélt lapunknak a javadalmazásáról: – Bruttó 1,2 millió forint a megbízási díjam, ami ugyanakkor semmilyen más költségtérítést nem tartalmaz. Naponta több mint kétszáz kilométert autózom, be van kapcsolva a telefonom napi 24 órában, és rengeteg hívást bonyolítok. Reggel ötkor kelek, estig bent vagyok az irodában. A járvány miatt a hét minden napján, szombaton és vasárnap is dolgoztam. Semmivel sem dolgozom kevesebbet, mint amikor a kétezer fős titkosszolgálatokat irányítottam – sorolta az Emmi szakértője, hozzátéve, hogy nem mint az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetője kapta a megbízást, hanem mint olyan ember, aki 25 évet töltött el a rendvédelemben, és ismeri annak nyelvezetét és szereplőit.

Kollár Lajos orvosprofesszor tavaly januárban került tanácsadóként az Emmibe, eredetileg azzal a feladattal, hogy az egészségügy szerkezeti átalakításának munkáját segítse, amihez megfelelő szakmai felkészültséget jelent, hogy korábban a Pécsi Egyetem Klinikai Központ főigazgatója volt. A járvány kitörése óta rendszeresen részt vesz Kásler Miklós értekezletein, és a tárcavezető azzal bízta meg, hogy segítse koordinálni a feladatok elosztását, vegyen részt az eljárási rendek kialakításában.

 

Mivel a járvány lecsengőben van, a szakértők feladata is megváltozott. – Most értékeljük az eddigi munkánkat és a még meglévő problémákat, hogy egy esetleges második járványhullám idejére felkészüljünk, meghatározzuk, mi az, amit el lehet hagyni a rendszerből, mert korábban esetleg fölöslegesen foglalkoztunk vele – ismertette Balajti László, és hozzátette: – A munkámat addig végzem, amíg arra a miniszter úr igényt tart. Ha a jövő héten azt mondja, hogy szerinte befejeztük a megfelelő összegzést, és nem lát olyan feladatot, amit el kellene látnom, minden további nélkül megköszönheti a munkámat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.