A baloldal korábban nem is foglalkozott a Lánchíd ügyével

Érdemi cselekvés helyett tovább folytatja a Lánchíd körüli kommunikációs offenzívát a Karácsony Gergely vezette Városháza. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt évtizedben is ennyire vehemensen folytak-e bele a híd körüli ügyekbe a balliberális politikusok, vagy csak a felelősség áttolására használják fel nemzeti jelképünket. A meglepetés ezúttal is elmaradt: a Lánchíd témája szinte alig volt napirenden a baloldalon, amíg az ügy nem jelentkezett általuk megoldandó problémaként.

2020. 07. 18. 18:48
null
Karácsony Gergely nyolc hónapja halogatja az elhasználódott létesítmény korszerűsítését Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lánchíd felújítását nem kilenc hónapja, hanem kilenc éve várják – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes egy pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A Tüttő által használt kommunikációs panel nem újdonság, a Karácsony Gergely vezette városháza a főpolgármester tavaly őszi megválasztása óta igyekszik az előző városvezetésre, valamint a kormányra tolni gyakorlatilag minden felmerülő probléma kapcsán a felelősséget. Erre két kiemelkedő példa a Pesti úti idősotthonban kitört koronavírus-járvány, valamint a Lánchíd felújításának az ügye. A híd renoválása kapcsán Tüttő szavai arra engednének következtetni, hogy a balliberális oldal az elmúlt kilenc évben igen aktívan követelte Lánchíd felújításának mihamarabbi elkezdését, ám ennek alig találni nyomát.

Mielőtt azonban felidéznénk a baloldal eddigi ténykedését az építmény kapcsán, érdemes visszaidézni, hogy mi indította el a vitát. Amennyiben régebbre tekintünk vissza, akkor kiemelhetjük: a Lánchíd felújítását már 2002-ben megígérte a Demszky Gábor nevével fémjelzett városvezetés, ám nem lett semmi belőle. Tarlós István főpolgármesteri időszaka alatt a híd felújításának kérdése többször is napirendre került, ám tény, hogy a projektet mindannyiszor elhalasztották. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt évtizedben a metróépítések és felújítások java része elkezdődött vagy befejeződött, amely projektek költségben és összetettségben is felülmúlják a Lánchíd felújítását. Ezen beruházások közül érdemes kiemelni a Margit híd és a Széll Kálmán tér felújítását, amelyek mellett számos további köztér újult meg, és a városkép összességében pozitív irányba változott.

A Lánchíd kapcsán 2019-re lett világos, hogy nem várhat tovább a felújítás, ezért Tarlós István még a választások előtt kiírt egy közbeszerzést a híd felújítására, ám a városvezető a beérkezett ajánlatokat túlárazottnak találta. Karácsony Gergely még megpróbált alkudni az árból, ám nem járt sikerrel, így a tender eredménytelen lett. Ekkor még a főváros nemcsak a Lánchídra, hanem hozzá kapcsolódó beruházásokra is pályáztatott. Ezek után azonban új közbeszerzést a mai napig nem írt ki a főváros. Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke a múlt héten azzal indokolta a késlekedést, hogy egy teljesen új tartalmú közbeszerzést készítettek elő, amely csak a híd felújítására koncentrál, abban viszont aprólékosan meghatározzák, hogy mely elemeket milyen minőségben újítsanak fel vagy cseréljenek ki. Mindeközben kommunikációs háború dúlt a főváros és a kormány között. Míg előbbi szerint a kabinet nem ad elég pénzt a Lánchíd felújítására, utóbbi azt kifogásolta, hogy a fővárosi vezetés úgy kér több pénzt, hogy nem is ismeri a várható költségeket.

Szőke Gábor, a Budapest Közút Zrt. vezetője, valamint Tüttő Kata sajtótájékoztatója
Fotó: Havran Zoltán

A főváros vezetése az utóbbi hónapokban azt is mind gyakrabban hangoztatta, hogy Tarlós kilenc év alatt sem újította fel hidat. A kérdés, hogy ez korábban is zavarta-e a balliberális oldalt, vagy csak azért húzták elő a kalapból, hogy legyen muníciójuk a politikai támadásokhoz?

Ennek kiderítésére jó támpontot ad a Google keresője, amelybe beírtuk a „Lánchíd felújítása” kifejezést, és a 2010 januárja, valamint 2018 tavasza közötti időszakra szűrtünk rá – amikor még kampánytémaként aligha kerülhetett elő az ügy. A találatok alapján a balliberális ellenzék alig-alig szólalt meg a Lánchíd ügyében ebben az időszakban. Az építmény renoválása kapcsán a Fővárosi Közgyűlés szavazásai rendre egyhangúak voltak, azaz az ellenzék is támogatta Tarlós elképzeléseit. Így történt a 2017-es szavazáskor és 2018-ban is.

Annak sem találtuk nyomát, hogy az ellenzék érdemben, visszatérően hozzászólt volna a Lánchíd körül kialakult helyzethez az elmúlt évtizedben, egyéni megszólalások azonban akadtak. 2018 februárjára már világossá vált, hogy az építmény rekonstrukciója nem valósulhat meg a tervek szerint – tehát a váralagút és a villamosmegálló felújításával együtt – ekkor a fővárosi költségvetés módosításával kapcsolatban a Napi.hu megszólaltatta Horváth Csabát (MSZP) és Gy. Németh Erzsébetet (DK). Bár a jelenlegi városvezetés több hónapnyi késlekedése miatt komikusan hathat, de Horváth Csaba akkori nyilatkozata szerint „egyáltalán nem praktikus a felújítások időbeli elhúzása”. Hozzátette: álláspontja szerint a renoválással egy időben kellene az egész Széchenyi István teret felújítani – amelyre Karácsonyék most nem vállalkoztak.

Gy. Németh akkori nyilatkozata szerint a főváros még a metrófelújításra sem tudja „megszerezni a szükséges forrásokat önállóan”, ezért kell eltolni olyan beruházásokat, mint az alagút felújítása. A DK-s politikus akkori nyilatkozata is elgondolkodtató a mából nézve: a jelenlegi városvezetés ugyanis Gy. Németh szerint Tarlósnál jelentősen kisebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. További érdemi megnyilatkozásokból is mindössze egyet találtunk, mégpedig a fővárosi Jobbik részéről: Tokody Marcell, a Jobbik politikusa abbéli reményének adott hangot, hogy a felújítás nem fog jelentősen csúszni.

Mindössze tehát három értékelhető találat volt, amelyben ellenzéki politikusok véleményét ismerhettük meg a Lánchíd felújítása kapcsán. Érdemes kiemelni: valószínűleg több volt a véleménynyilvánítások száma, ám ezek a jelek szerint nem érték el a sajtó ingerküszöbét, vagyis aligha értesült róluk a szélesebb nyilvánosság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.