Dobrev vádjai visszahullanak rá

Miközben Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a kormányt kritizálja szerintük visszás gazdasági ügyek miatt, közben a saját házuk táján lenne inkább mit söprögetni. Átvitt értelemben és szó szerint is, mivel egy időben saját cégükön keresztül adták bérbe lakóhelyüket, az Apró-villát, amelyet így leírhattak az adójukból.

2020. 07. 16. 5:54
null
Az ellenzék nagy részének gyenge szereplése miatt Dobrev EP-képviselő lett Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció (DK) új arcként, friss jelöltként indította Dobrev Klárát az európai parlamenti (EP-) választásokon 2019 tavaszán. A trükk bejött, ám a DK által elért jó eredményhez szükség volt a szocialisták és a baloldal többi pártjának gyenge kampányára és rossz szereplésére is. Dobrevet pedig hamarosan parlamenti alelnökké is választották. A képviselőnő kedden az Országgyűlésben ekézte a kormánypártokat a szerinte nem megfelelő uniós forrásfelhasználás miatt, ám egy időben Dobrev Klárának is gondjai akadtak az uniós források miatt.

Habár csak 2019-ben debütált képviselőként, már 2002-ben jelentős pozícióba került a Medgyessy-kormány alatt, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt. Dobrev Klára felelősségi körébe tartozott az egységes monitoring és információs rendszer (EMIR), amelyet a hazánkba érkező fejlesztési források informatikai kezelésére hoztak létre. A rendszer 18 milliárd forintért készült, ám az állam az azt fejlesztő Welt 2000 Kft.-vel egy számára előnytelen szerződést kötött.

Ez később egy brüsszeli vizsgálat során derült ki, amelynek nyomán kis híján vissza kellett fizetni az erre szánt ­uniós forrásokat, ám az Orbán-kormány közbelépése ­miatt a pénzt végül sikerült más programokban felhasználni. Dobrev Klárának személyes felelőssége is volt az ügyben, ugyanis a Fejlesztéspolitikai Tárcaközi Bizottság 2003-as és ­2004-es ülé­sein ő volt az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse, és rendszeresen foglalkozott az EMIR körüli problémákkal.

Az ellenzék nagy részének gyenge szereplése miatt Dobrev EP-képviselő lett
Fotó: Kurucz Árpád

A Gyurcsány–Dobrev házaspár lakhelyének, a Szemlőhegy utcai villának a története ismert: előbb a nyilasok vették nyilvántartásba a második világháború során, majd 1952-ben, Rákosi Mátyás alatt államosították. Dobrev nagyapja, Apró Antal Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós peré­ben játszott szerepéért kapta jutalmul a villát az MSZMP Központi Bizottságának határozata alapján. Az ingatlan rendszerváltozás utáni története már kevésbé ismert:

Dobrev huszonhárom évesen vásárolta meg a villát a kerületi önkormányzattól kilencmillió forintért. Majd még ugyanabban az évben eladta az ingatlanhasznosítás jogát tizenhatmillió forintért a Gyurcsány Ferenccel közös családi vállalkozásának, a Fittelina Kft.-nek.

Erre a manőverre az adóoptimalizálás miatt kerülhetett sor. A bérbeadási jogot tizenhatmillió forintos értéken tartották nyilván egészen ­2000-ig, aminek alapján évi 2,6 millió forintot költségként írhattak le a vállalkozás bevételeivel szemben, így csökkentve a befizetendő társasági adót. A cég nemcsak bérbe adta a Gyurcsány házaspárnak az ingatlant, hanem felújítást és értéknövelő beruházásokat is végzett. 2003-ban a Fittelina Kft.-t beolvasztották a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altusba.

A Gyurcsány által birtokolt cég 1995 novemberében privatizálta a Magyar­óvári Timföldgyárat és Műkorund ­Rt.-t (Motim). Az üzlet úgy jöhetett létre, hogy a Magyar Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (MHB) igazgatótanácsi elnöke, Apró Piroska jóvoltából az Altus hitelt kapott a Motim megvásárlásához. Egy 2007-es botrány is a Motimhoz kapcsolódik, ugyanis a Gyurcsány tulajdonában álló vállalat akkor a piaci árnál olcsóbban vásárolhatott áramot, abban az időszakban, amikor a baloldali kormányzás következtében az áram lakossági ára meredeken emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.