időjárás 3°C Árpád 2023. december 11.
logo

Egyre jelentősebb a magyar kézműves sörök jelenléte a piacon

Forrás: MTI
2020.07.17. 19:29

Egyre jelentősebb a magyar kézműves sörök jelenléte a piacon – mondta a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken Kápolnásnyéken a Belatiny Sörmanufaktúra avatásán.

Rákossy Balázs egy kutatás eredményét ismertetve azt mondta: a kézműves sörök iránti kereslet az elmúlt 10-15 évben jelentősen megnövekedett Magyarországon, a 26–39 év közti, felsőfokú végzettségű férfiak és nők fogyasztják ezeket leginkább.

Úgy fogalmazott: a magyar sörkultúra erősödése a nagyipari, a prémium és a minőségi kézműves söröknek egyaránt köszönhető. A járvány kitörése előtt Magyarországon több mint 6,2 millió hektoliter sör fogyott évente, melyből egyre nagyobb mennyiséget foglaltak el a kisüzemi sörök – mutatott rá.

Kiemelte: az alternatív sörfőzdék elterjedése annak is köszönhető, hogy a kormány igyekezett mindent megtenni a házi sörfőzés legális kereteinek biztosítására, miközben az adócsökkentéssel is igyekezett vonzóvá tenni a tevékenységet a termelőknek.

Bevezették azt, hogy a vendéglátóhelyeken legalább húszszázaléknyi kisüzemi csapolt sört kelljen tartani a terméklistán, a jövedéki adókedvezmény pedig kétszázezer hektoliteres termelésig speciális, kedvező adózást tesz lehetővé – mondta Rákossy Balázs.

Ismertette: a meghatározó harminc magyar kézműves sörfőzde összességében több mint háromszorosára növelte árbevételét az elmúlt években. Hozzátette: bár a hárommilliárd forintos árbevételük mindössze két százalékát adja a nagy multinacionális gyártókénak, néhány éve ez az arány csak 0,2 százalék volt.

Az államtitkár arról is beszélt: az élelmiszeriparon belül egyre jelentősebb a söripar. A koronavírus-járványt megelőzően a forgalmi adóból a söripar befizetései 25 százalékkal 26,8 milliárd forintra nőttek, az adók és a járulékok pedig összesen 77 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés finanszírozásához.

Levélben köszöntötte az avatóünnepség résztvevőit Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Hangsúlyozta, hogy a régiótól történelmileg sem idegen a sörfőzés kultúrája.

Emlékeztetett arra, hogy Vál a Dreher család egykori birtoka volt, de több mint fél évszázadon keresztül a martonvásári kastélynak is a Dreherek voltak a tulajdonosai. Az általuk képviselt sörfőzés hagyománya tovább él a térségben, Martonvásáron és Etyeken is működik egy-egy kiváló sörmanufaktúra, melyhez Kápolnásnyék is csatlakozik – emelte ki.

Titonelli Péter, a Belatiny Sörmanufaktúra ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a mintegy félmilliárd forintos beruházás 45 százalékos GINOP-forrás (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) igénybevételével épült. A 400 négyzetméteres épületben éves szinten körülbelül négyszázezer liter sört tudnak előállítani, és hatféle sört gyártanak majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.