Gyorsított eljárásban ítélték el a külföldi vesztegetőt

A rendőr visszautasította a korrupcióra irányuló kísérletet, az esetet azonnal jelentette parancsnokainak.

Forrás: ugyeszseg.hu2020. 08. 04. 9:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozó ügyészség indítványára gyorsított eljárásban két napon belül elítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a külföldi férfit, aki meg akart vesztegetni egy határrendészt. Az augusztus 3-án délután jogerőre emelkedett döntés értelmében a vesztegető felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Egy román–ukrán kettős állampolgárságú férfi július 29-én 17 óra körül jelentkezett kilépésre a Barabási Közúti Határátkelőhelyen a magyar–ukrán határon egy belga rendszámú autó vezetőjeként. A sofőrnek nem tetszett a határ előtt kialakult torlódás, sietett, ezért a határforgalom-ellenőrzést megkezdő rendőrnek a gyorsabb átkelés érdekében úgy adta át ellenőrzésre a román útlevelét, belga személyi igazolványát és a gépjármű forgalmi engedélyét, hogy az iratok közé egy tízeurós bankjegyet helyezett el. A férfi a határrendész orosz nyelven feltett kérdésére többször is a rendőr törzsőrmester tudtára adta, hogy a pénzt neki szánta, tegye el, cserébe gyorsítsa meg magyarországi, Ukrajna felé történő kiléptetését. A rendőr visszautasította a korrupcióra irányuló kísérletet, az esetet azonnal jelentette parancsnokainak, akik a vesztegetéssel próbálkozó utast visszatartva értesítették a történtekről a nyomozó hatóságot.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze a helyszínen lefoglalta a jogtalan előnyként a határrendésznek átadott vesztegetési pénzt, elrendelte az elkövető őrizetbe vételét, akit gyanúsítottként hallgattak ki, a férfi beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A Nyíregyházi Törvényszék a vád szerinti tényállást elfogadva a büntetlen előéletű elkövetőt hivatali vesztegetés bűntettének elkövetésében bűnösnek mondta ki, ezért jogerősen egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.