A síron túlról is munkát ad a hatóságoknak Welsz Tamás

A politikai kalandor Welsz Tamás a halála előtt átadott barátjának, Petrovics Istvánnak egy dobozt, benne több ismert emberre terhelő irattal, bennük az MSZP-s Simon Gáborra vonatkozó bizonyítékokkal, valamint egy pisztolyt. Ez utóbbiért áll bíróság előtt most Petrovics.

2020. 09. 22. 6:05
null
Petrovics Istvánt az MSZP egykori elnökhelyettese ellen folyamatban lévő büntetőperben is tanúként hallgatták ki Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hat éve, hogy a politikai kalandornak tartott Welsz Tamás egy rendőrautó hátsó ülésén afrikai kígyómérget vett be, rosszul lett, majd egy mentőállomáson, ahova a rendőrök bevitték, hogy segítsenek rajta, meghalt.

Welsz a halála után is munkát ad a hatóságoknak. Most éppen üzlettársa és barátja, Petrovics István járhat bíróságra, amiért megbízott a férfiban. Ráadásul Petrovicsot a 2019-ben kezdődött ügyben egyszer már elítélték első fokon, ám a fellebbezések nyomán elölről kezdődött az eljárás.

Mielőtt beszámolunk arról, hogy miért kellett elölről kezdeni az ügyet, emlékeztetünk a kezdetekre és a gyanúsításra. Welsz és Petrovics 2008-tól ismerte egymást, üzlettársak, majd barátok is lettek. Welsz Tamás a halála előtti hetekben két dossziét adott át egy dobozban Petrovics Istvánnak azzal, hogy rejtse el azt.

– Amikor az adóhatóság rászállt Welsz Tamásra, akkor adta át a dobozt. 2014. március 20-án láttam, ahogy beszáll egy rendőrautóba, amely nem sokkal később elhajtott. Ezt követően hallottam a hírekben, hogy meghalt. Előkerestem a dobozt a dossziékkal, mindkettőt átnéztem. A kékben Simon Gáborhoz, az MSZP egykori elnökhelyetteséhez kapcsolódó iratok voltak, egy XVIII. kerületi ingatlan-adásvétel papírjai, valamint egy soproni ingatlan iratai. Simon Magnet Bankban tartott bankszámlájával kapcsolatos dokumentumokat is találtam. Az iratokon ott volt az a jelszó is, amellyel a pénzt fel lehetett venni.

A piros dossziéban jó néhány szocialista politikussal, illetve az MSZP üzleti köreivel kapcsolatos iratok voltak. Neveket nem mondanék, ám meglepődnének néhány hallatán.

Welsz a neveket sárga szövegkiemelővel húzta át, így első pillantásra láthatók voltak az ügyletek szereplői. Ott volt a pisztoly is, én a doboz teljes tartalmát átadtam a rendőrségnek – ismételte meg a Magyar Nemzetnek a korábban elmondottakat Petrovics István, aki úgy tudja, a Nemzeti Nyomozó Iroda azért gyanúsította meg őt, majd emelt ellene lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vádat, mert a dobozt nem azonnal, akkor adta át a rendőrségnek, amikor meglátta, hogy mi van benne, hanem csak Welsz halála után.

Petrovics nem érti, hogy miért csak 2019-ben, öt és fél évvel Welsz halála után vették őt elő, azt meg végképp nem érti, hogy miért ítélte el idén június elején az Érdi Városi Bíróság másfél év szabadságvesztésre – a pandémia alatti lehetőséggel élve iratokból, tárgyalás nélkül meghozva a határozatát. A büntetés végrehajtását három évre felfüggesztették.

Petrovics ügyvédje megfellebbezte az ítéletet, maga a vádlott pedig felháborodott a verdikten. – Amint Welsz Tamás halála után megtaláltam a pisztolyt, leadtam azt a lőszerekkel együtt a rendőröknek – mondta Petrovics, aki arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy múlt héten előkészítő ülés volt az ügyében a megismételt elsőfokú eljárásban.

– Az Érdi Járásbíróságon Kónyáné dr. Garamvölgyi-Dorkó Brigitta bírónő előtt ragaszkodtam a tárgyalás megtartásához, hiszen nem követtem el a terhemre rótt bűncselekményt – szögezte le Petrovics István, hozzátéve: Welsz Tamás halála után együttműködött a nyomozó hatóságokkal, s már csak azzal nagyban hozzájárult például az MSZP volt elnökhelyettese, Simon Gábor ügyeinek feltáráshoz, hogy a Welsztől megőrzésre kapott iratokat átadta a nyomozóknak.

Petrovics egyébként úgy nyilatkozott, hogy amikor tanúként sorozatban meghallgatták, büntetlenséget ígértek neki, ha esetleg Welsz ügyei kapcsán ő is képbe kerülne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.