Chartás SZFE-tüntetés: nem tudni, mikor indulhat el az oktatás

Élőlánccal, kézről kézre járó chartával tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok vasárnap délután Budapest belvárosában. Annyit már biztosan elértek az egyetemfoglaló diákok, hogy a hétfői tanévkezdés elmarad.

Vizvári Soma
2020. 09. 06. 20:24
A Kossuth téren ért véget a tüntetés
SZFE Tüntetés. 20200906 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris megváltoztatta álláspontját a Színház- és Filmművészeti Egyetem felmondott vezetése. Korábban sajtóhírek szerint egyetlen dologban értettek egyet az SZFE kuratóriumával: hogy hétfőn a tanításnak meg kell kezdődnie. Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese az egyetem Szentkirályi utcai épületénél az élőlánc elindulása előtt azt mondta: a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

Mint kifejtette, mindezt az egyetemfoglalókkal egyetértésben tette, ami azért is érdekes, mert korábban a távozó vezetés még azt állította Vidnyánszky Attilával való tárgyalásán, hogy nincs köze a színművészeti épületében kialakult, jogilag megkérdőjelezhető helyzethez.

„A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról” – írta közleményében Upor bejelentésére a kuratórium.

Hozzátették: az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége.

A rektorhelyettes által bejelentett csúszás egyébként nem biztos, hogy megfelel az egyetemfoglaló diákoknak, ugyanis a hallgatók képviselője beszédében úgy fogalmazott: „amíg a minisztérium a tarthatatlan helyzetet nem számolja fel, a tanév nem kezdődhet el”. Mint mondta, hétfőn a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.

Fotó: Bach Máté

A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója kísérletet tett arra, hogy a Kossuth téren megszólaltassa a szervezőket az ügyben: mennyire tartják valószínűnek, hogy a tanév mindössze egy hét csúszás után elindulhat. Mint mondták: továbbra sem nyilatkoznak a sajtónak, csakis a napi sajtótájékoztatóikból tudunk informálódni.

A vasárnap délutáni tiltakozáson a tüntetők találkozhattak Karácsony Gergely főpolgármesterrel, a momentumos Fekete-Győr Andrással és Donáth Annával, de tudósítónk látta a Liberálisoktól Bősz Anettet és Sermer Ádámot is az élőlánc környékén. Továbbá beálltak a demonstrálók közé a Soros György-féle Amnesty International magyar képviselői is.

Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat a követeléseket, melyekre alapozva el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyag szalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van. Előzetes becslések szerint ahhoz, hogy az élőlánc elérjen a Kossuth térig, ötezer főre volt szükség, de ennél valószínűleg többen jelentek meg, hiszen a sor kígyózva kanyargott a parlament előtt.

A chartára várva a demonstrálók többször is a „Szabad ország, szabad egyetem” mondatot skandálták, miközben a Zeneakadémia hallgatói énekeltek. Voltak olyan csoportok is, amelyek a Parlamentbe való behatolásra buzdították hangosan a tömeget.

A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd az SZFE „majdnem legfiatalabb” polgára a dokumentumot – a rendőrök kérését figyelmen kívül hagyva – a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tette. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.