Köztársaságot alapítottak az SZFE hallgatói

A köztársaság valutája az elfoglaltság lesz, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Mérce.hu2020. 09. 14. 12:12
null
SZFE Tüntetés. 2020906 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanévnyitó sajtótájékoztatót tartottak hétfő délelőtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt. Az eseményen a hallgatók nyilatkozata is elhangzott, amely szerint „az átalakítással megfosztották őket alapvető jogaiktól, semmi sem biztosítja számukra az önrendelkezést rajtuk kívül, ugyanis ők maradtak az autonómia egyetlen garanciája” – tájékoztatott az eseményről a baloldali Mérce.hu.

Blokád az SZFE-n.

Az eseményen kiderült: a hallgatók továbbra is fenntartják a blokádot, és az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítanak. Mint mondták, ennek a köztársaságnak a valutája az „elfoglaltság” lesz, amelyről mindenki maga dönthet, hogy hogyan használja fel: a klasszikusnak számító oktatási egységektől kezdve az egyetemi blokád fenntartásában végzett munkáig minden ugyanolyan értékes tevékenységnek számít majd. Kiemelték: az alakulóban lévő köztársaság egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassanak együtt a hallgatók. – Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre, jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk – mondták a hallgatók.

Az eseményen Upor László lemondott rektorhelyettes nyitotta meg a 2020–21-es tanévet. Beszédében elmondta: a hallgatók nem adják fel követeléseiket, ragaszkodnak az autonómia helyreállításához. Az egyetem diákjai és oktatói egy héten át azon dolgoztak, hogy a tanuláshoz, a jelenlegi helyzetükhöz és céljaik eléréséhez egyaránt illeszkedjen a következő időszak tevékenysége. – Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk és az is akarunk maradni – mondta a lemondott rektorhelyettes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.