időjárás -3°C Angelika 2023. január 27.
logo

A blokád befejezésére szavaztak a dolgozók a Színművészetin

Forrás: origo.hu
2020.10.02. 18:57
A blokád befejezésére szavaztak a dolgozók a Színművészetin

Gyűlést tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében az intézményben dolgozók. Az Origó.hu információ szerint itt nem a tanárok vettek részt – bár már több tanár is a normális élet visszatérte mellett van – , hanem az egyetem többi alkalmazottja. Elsöprő többségük a blokád ellen szavazott.

Mint ismert, néhány tucat diák – a lemondott vezetők erős támogatásával – elfoglalta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptember elején. Azt akarták megakadályozni, hogy a törvényesen kinevezett kuratórium Vidnyánszky Attila vezetésével elkezdhessen dolgozni. Szeptember végén pedig az új kancellárt nem engedték be az épületbe.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzése adta a jelet a Színművészeti vezetőinek (hivatalosan Upor László azóta lemondott rektorhelyettes, de elsősorban Ascher Tamás és Máté Gábor mozgatja a szálakat), hogy a diákokat manipulálva az új kuratórium ellen szervezkedjenek.

(Jellemző, hogy míg a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor és a színház főrendezője, Ascher Tamás bejelentette, hogy nem tanít tovább, az előtérben tartott dramaturg, a lemondott rektorhelyettes, Upor László azt mondta két napja az ATV-nek, hogy bár vezetőként lemondott, de tanárként maradni akar... Nem kell hozzá nagy fantázia megfejteni, hogy miért kellett maradnia, és hogy mi lesz a feladata.)

Fotó: Teknős Miklós

Egyébként nemrégen derült ki: a Színház- és Filmművészeti Egyetem sajtósa e-mailt küldözgetett a hallgatóknak, amiben arról volt szó: augusztus elején négy napos politikai tábort szerveznek a Színművészeti területén a diákoknak, ahol egyetemfoglalásokról, blokádokról hallgathatnak előadásokat. Misetics Bálintot és Gulyás Mártont is reklámozták a felhívásban mint előadókat. Az erről szóló dokumentumot az Origó.hu-n bemutattuk, egy nappal később Upor László mindezt el is ismerte.

Arról is beszámoltunk, hogy tíz diák koronavírusos lett, de Upor László arra nem válaszolt, hogy milyen intézkedéseket hoztak a diákok egészségéért.

A mai gyűlésen a dolgozók nagy többsége hiába szavazott a blokád ellen, két órával később néhány tucat diák összeült, és elutasították a Színművészeti dolgozóinak a döntését.

Egyetemfoglalás

Nem hagyták, hogy az új kancellár bejusson az SZFE épületébe

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.