Nem hagyták, hogy az új kancellár bejusson az SZFE épületébe

Az SZFE hallgatói közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe.

Forrás: Pestisracok.hu, Mandiner2020. 09. 30. 13:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják a forradalmárosdit az SZFE épületét megszállva tartó diákok. A Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleménye szerint az SZFE hallgatói közül tucatnyian próbálták ugyanis megakadályozni, hogy az új kancellár, Szarka Gábor az egyetem épületébe lépjen. Az ügy előzménye, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik Vonderviszt Lajos, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter volt kabinetfőnöke érkezik.

A közlemény megemlíti, hogy a hallgatók nem akarták beengedni az új kancellárt az épületbe.

„A mai napon az SZFE polgárai közül tucatnyian meggátolták Szarka Gábort abban, hogy belépjen az egyetem épületébe, és aktívan közreműködhessen az átadás-átvétel folyamatában. Az új kancellár ennek ellenére mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatait a jövőben a lehető legmagasabb szinten elláthassa”

olvashatjuk a Papageno.hu oldalán megjelent közleményben.

A közleményből kiderül az is, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány 2020. október 1-jétől Szarka Gábort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campus-főigazgatóját nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjává.

Szarka Gábor 48 éves, jogász, biztonság- és védelempolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense és díszpolgára. Diplomataként Párizsban szolgált katonai attaséként, később a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt, franciául és angolul beszél felsőfokon. Az eddigi kancellár, Vonderviszt Lajos aktívan részt vesz az átadás-átvétel lebonyolításában.

Folyik az oktatás az SZFE-n, csak egy hangos kisebbség generálja a vitákat

– A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) folyik már az oktatás, egy hangos kisebbség generálja a vitákat – mondta el Lajos Tamás, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja, operatőr, producer.

Kiemelte: a hallgatók több mint kilencven százaléka beiratkozott és aktiválta a félévét, az oktatók jelentős része bejelentette, hogy folytatja a munkát. Emellett vannak olyan oktatók is, akik nem szeretnének tovább tanítani az egyetemen.

Kitért arra is, hogy az oktatás három-négy helyen folyik az egyetemen, a blokád alatt lévő Vas utcában van a legkevesebb tanóra. – Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a fenntartó alapítványnak nem dolga, hogy beleszóljon az oktatás kérdéseibe, a feladata az, hogy minél jobb körülményeket biztosítson a munkához. – Mindenki tegye a dolgát, és minden rendben lesz – jelentette ki.

A műsorban elhangzott: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a sztrájkbizottság megkezdte a tárgyalásokat. Lajos Tamás elmondta, hogy a követelések jelentős része politikai színezetű, ami a kuratóriumnak és a kormányzatnak szól, ugyanakkor sztrájkolni a munkáltató ellen lehet. – Mi nem vagyunk az egyetemi oktatók, pláne nem a hallgatók munkáltatói, tehát ellenünk nem lehet sztrájkolni – hangsúlyozta a kuratórium tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.