Zalán János: Le kell ülni egy asztalhoz és beszélgetni

– Nincs más mód, mint hogy leüljünk egy asztalhoz, és beszélgessünk, keressük a megoldást. Ne azt keressük, amiben nem értünk egyet, hanem azt, amiben egyetértünk – nyilatkozta az Origónak Zalán János, Balázs Béla-díjas producer, színész, a Pesti Magyar Színház igazgatója, aki október elsejétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese. Szemlénk.

Magyar Nemzet
2020. 10. 01. 13:00
null
Sikeres az audionarrációval kísért előadások programja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zalán Jánossal, az SZFE megbízott oktatási rektorhelyettesével készített interjút az Origó.hu. Ebben a producer, színész többek között ezeket állította:

1. Mindenkivel szeretne leülni egyeztetni az egyetemen, kompromisszumra kell törekedni.

2. A szakmánk felelőssége, hogy milyen képet mutatunk a fiataloknak: ha van egy probléma, azt hogyan kezelik.

3. Szerencsétlen mondatok hangzottak el, ezek sok sebet ütöttek; a fröcsögés méltatlan a szakma képviselőihez.

4. Ha nem engedik be az épületbe a kancellárt, nem tudja aláírni a kifizetéseket, tehát sem fizetést, sem ösztöndíjat nem lehet adni addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik.

5. A „free SZFE” szlogennel mindenki egyetért, szerinte is legyen nyitott az intézmény, minden gondolat, minden irány jelenjen meg benne.

Zalán János a SZFE megbízott oktatási rektorhelyettese
Fotó: Havran Zoltán

Zalán János szerint most az a legfontosabb, hogy fenntartsák az egyetem működését, hisz ez „a szakma, az egyetem, a hallgatók érdeke is.”

– Több mint száznegyvenen dolgoznak az egyetemen, akik bért kapnak. Olyan sajátos jogi helyzet állt elő, hogy lemondott vezetők nélkül nincs, aki igazolja az elvégzett munkát. Ha nem tudjuk igazolni, jogtalan bérkifizetés állhat elő. Ezt a helyzetet mindenképpen el kell kerülni. Kiváló szakemberek dolgoznak az egyetemen. Többekkel nagyon jó barátságban vagyok, sokukkal számos helyen együtt dolgoztam filmekben vagy színházban. Elképesztően gazdag hagyománya van a 155 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemnek, ez pedig hatalmas érték. Ezzel a humán erőforrással gazdálkodni kell. A szlogennel, hogy „free SZFE”, mindenki egyetért: nyitott legyen az intézmény, minden gondolat, minden irány megjelenjen. Hiszen a kultúra lényegét éppen a sokszínűség adja – mondta a Balázs Béla-díjas producer.

A megbízott rektorhelyettes szerint mindenkinek le kell higgadnia, és minél előbb szóba kell állni egymással, már csak azért is, mert október elejével fizetéseket kell adni, és az SZFE dolgozóira kell figyelniük.

– Ha az egyetemre nem tud bemenni a kancellár, akkor nem tudja aláírni a kifizetéseket. Sem fizetést, sem ösztöndíjat nem lehet adni addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik. Ezt jelenleg maga az egyetem egyes hallgatói akadályozzák azáltal, hogy nem engedik az SZFE épületébe a kancellárt, akinek az intézmény működtetésében kulcsszerepe van. Miért akarna rosszat? Minél előbb biztosítani kell a feltételeket, hogy az akkreditációnak megfelelő módon történjen az oktatás, és mindenki kapjon fizetést, illetve akinek jár, ösztöndíjat – mondta Zalán János, aki kitért arra is, hogy ő maga is megpróbál bemenni az egyetemre, de ha nem engedik be, nem zavarja, mert a munkavégzése nem helyhez kötött: – Ha a diákok nem engednek be, akkor a tanárok helyzetét nehezítik, mert akkor oda kell jönniük, ahol én vagyok.

A megbízott rektorhelyettes azt is elmondta, hogy diákokkal is beszélt, ezeken a „baráti beszélgetéseken” sokféle szempont és vélemény fogalmazódott meg. Például vannak, akik fizetnek az oktatásért, ezért Zalán János szerint nekik ez egy felsőoktatási szolgáltatás, mivel mellette keményen dolgoznak is. – Joggal teszik fel tehát a kérdést: miért nem szolgáltat számukra az egyetem azért a sok százezer forintért, amit egy szemeszterért fizetnek? Ők csak diplomát akarnak, a diplomával a szakmában dolgozni, és bár van véleményük, de a belső konfliktusok elkerülése végett elzárkóznak a nyílt véleményformálástól – foglalta össze Zalán János a tanulni szándékozó tandíjas diákok véleményét. A megbízott rektorhelyettes azt is leszögezte, hogy nem politikai, hanem oktatási és szakmai kérdésnek tartja az SZFE ügyét.

– A mi dolgunk nem a politika, hanem a szakma. Számtalan intézményi és szakmai kérdés vár megoldásra. Ezek mellett persze el kell indítani azokat a diskurzusokat, amelyek évtizedek óta elmaradtak – mondta Zalán János, aki arra kér mindenkit, hogy mielőtt győznének az előítéletek, tegyenek egy próbát, és bizonyítsák be, hogy a hallgatók érdekében tudnak együtt dolgozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.