időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Orbán Viktor: Věra Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából

Forrás: MTI
2020.09.29. 07:34
Orbán Viktor: Věra Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Věra Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

A magyar miniszterelnök leszögezte: „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük [Ursula von der Leyen] elnök asszony bizottsági elnöki munkáját.”

Orbán Viktor kifejtette: „Věra Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke

Magyarországot nyilvánosan »beteg demokráciának« nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy »nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak«.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.

Miniszterelnök úr az alábbi levelet küldte az Európai Bizottság elnökének – kezdi bejegyzését az igazságügyi miniszter, aki be is mutatja az iratot.

A miniszterelnök hozzátette: e kijelentések ellentétesek a bizottság lisszaboni szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Věra Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

„Aki tevékenységével megsérti a szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője.

A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Věra Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Varga Judit igazságügyi miniszter is lemondásra szólított fel

Azonnali lemondásra szólította fel Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter Věra Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét, aki a minap hazánkat negatív színben feltüntető interjút adott a német Der Spiegel hetilapnak, amelyben kifejtette: a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni.

Varga Judit elsősorban azt kifogásolja, hogy Věra Jourová arról beszélt, szerinte Orbán Viktor beteg demokráciát épít Magyarországon.

Az igazságügyi tárca vezetője úgy látja: a bizottság alelnöke ezzel a kijelentésével megsértette Magyarországot és minden magyar embert.

 

Támadás Magyarország ellen

Objektív értékelés kellene az EB országjelentéseinél

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.