időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Nem autentikus az Európai Bizottság jogállamisági jelentése

Forrás: MTI
2020.10.01. 19:40
Nem autentikus az Európai Bizottság jogállamisági jelentése

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése „hozott” anyagból dolgozik. Megbízhatóságát és objektivitását az határozza meg, hogy milyen forrásokra támaszkodik – írta az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebookon.

Varga Judit szerint a jelentés magyar fejezetében az Európai Bizottság tizenkét civilszervezet tizennégy anyagára támaszkodik. Ebből tizenhárom forrás tizenegy olyan civilszervezettől származik, amelyek az elmúlt években pénzügyi támogatást kaptak a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

A lista talán ismerős: Helsinki Bizottság, TASZ, EKKINT, Mérték – tette hozzá, azzal együtt, hogy ez még csak a felszín. A jelentés sokszor hivatkozik a bizottság korábbi jelentéseire vagy nemzetközi szervezetek anyagaira.

Ha ezek forrásait megvizsgáljuk, ott is gyakran ugyanezekre a szervezetekre bukkanunk. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Velencei Bizottság vagy a GRECO is előszeretettel idézi a Soros-szervezeteket. A helyzet az, hogy jogállamisági jelentésünket ezek a szervezetek írták. Még azokat a részeket is, amelyek látszólag máshonnan származnak – emelte ki.

Fotó: Facebook

Varga Judit szerint Magyarország mindent megtett azért, hogy a jogállamisági jelentés legalább az objektivitás és a kiegyensúlyozottság minimális követelményeinek megfeleljen.

Hozzátette, az év folyamán részletes elemzéseket juttattak el a bizottsághoz, hogy segítsék a testület munkáját a jelentés előkészítése során.

A bizottság hozzájárulásunkat lényegében figyelmen kívül hagyta. Az Igazságügyi Minisztérium ezért az elemzéseket honlapján közzétette, hogy az érdeklődők valós képet kaphassanak a magyar jogállamiság helyzetéről – írta a tárcavezető.

Politikai zsarolás alapja lehet a jogállamisági jelentés

Az Európai Bizottság szeptember 30-án bemutatott jogállamisági jelentése újfent bebizonyította, hogy a jogállamiság kérdésének 2013 óta történő uniós napirenden tartása kizárólag politikai okokra vezethető vissza – hangzott el az Alapjogokért Központ csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a szakértők jelezték: az egységes szempontrendszer nélküli, tartalmában is hibás jelentés veszélye, hogy a valódi téttel bíró eljárásokban hivatkozhatóvá válik, a jogállamiság és az uniós pénzek összekapcsolása pedig politikai zsarolás eszköze lehet.

 

Támadás Magyarország ellen

Soros-szervezetek jelentéséből plagizált az EB alelnöke

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.