Elítélték a néhai Welsz Tamás barátját és üzlettársát

Welsz Tamás átadott neki egy dobozt iratokkal és egy pisztollyal, hogy őrizze meg, ez utóbbiért ítélték el most.

2020. 10. 18. 13:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélték elsőfokon a néhai Welsz Tamás egykori barátját és üzlettársát, Petrovics Istvánt, akit a politikai kalandornak tartott Welsz hozott kínos helyzetbe, amikor halála előtt nem sokkal egy dobozt adott át neki megőrzésre. A dobozban politikusokra vonatkozó iratok és a 54492 sorozatszámú maroklőfegyver (pisztoly) volt, lőszerekkel.

Ez utóbbi – lőfegyverrel való visszaélés – miatt ítélték el most Petrovicsot egy év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre az Érdi Járásbíróságon.

 

Petrovics Istvánt az MSZP egykori elnökhelyettese ellen folyamatban lévő büntetőperben is tanúként hallgatták ki
Fotó: Havran Zoltán

A szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette az ítélkező bírónő, egyben előzetes mentesítést adott Petrovics számára az ítélet jogkövetkezményei alól, azaz a férfi nem számít büntetett előéletűnek. A több mint három és félmillió forint bűnügyi költségből Petrovicsnak mintegy 165 ezer forintot – a kirendelt védője költségeit – kellene megfizetnie, ám nem csak ezért fog fellebbezni az ítélet ellen. Igaz, az anyagi körülményei nem valami rózsásak, bebukott devizahitele miatt elvették már a családi házát is, ami egyébként Welsz Tamás érdi telephelyének és lakhelyének közvetlen szomszédságában áll.

– Nincs vagyonom, nincs jövedelmem, nincs miből kifizetnem a 165 ezer forintot – mondta Petrovics a Magyar Nemzetnek. – Az ítéletet azonban azért fellebbezem meg és ha kell elmegyek a Strasbourg-i nemzetközi bíróságig is, mert nem követtem el bűncselekményt.

A 2014-ben rendkívüli körülmények között meghalt Welsz Tamás egy rendőrautó hátsó ülésén afrikai kígyómérget vett be, és életét vesztette. Petrovics ma is tartja, amit lapunknak korábban mondott: amikor az adóhatóság vizsgálni kezdte Welsz dolgait, akkor adta át számára a dobozt, azzal, hogy őrizze meg számára. Akkor nem nézte meg, mi van a dobozban.

Miután Welsz rosszul lett, a rendőrök egy mentőállomásra szállították, itt vesztette életét
Fotó: MTI

– 2014. március 20-án láttam, ahogy Tamás beszáll egy rendőrautóba, amely nem sokkal később elhajtott. Ezt követően hallottam a hírekben, hogy meghalt. Ekkor vettem elő a dobozt, amiben két dosszié volt, mindkettőt átnéztem. A kékben Simon Gáborhoz, az MSZP egykori elnökhelyetteséhez kapcsolódó iratok voltak, egy XVIII. kerületi ingatlan-adásvétel papírjai, valamint egy soproni ingatlan iratai. Simon Magnet Bankban tartott bankszámlájával kapcsolatos dokumentumait is megtaláltam. Az iratokon ott volt az a jelszó is, amellyel a pénzt fel lehetett venni. A piros dossziéban jó néhány szocialista politikussal, illetve az MSZP üzleti köreivel kapcsolatos iratok voltak. A nevek ma már nem érdekesek, ám meglepődnének néhány hallatán. A dobozban ott volt a pisztoly is a lőszerekkel, én akkor a doboz teljes tartalmát átadtam a rendőrségnek – ismételte meg a Magyar Nemzetnek az üzlettárs. Petrovics állítja, hogy

a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) a doboz és a fegyver átadása után 12 órán át hallgatták ki, ám akkor csak Welszre és Simon Gáborra fókuszáltak, a fegyvert szóba sem hozták.

Ehhez képest tavaly hívták fel az NNI-től, hogy kihallgatnák, majd amikor bement, meg is gyanúsították lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, mondván: nem azonnal adta át a hatóságnak a dobozt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.