Így változott marsi tájjá Kolontár és Devecser + videó

Az áradat letartolta a veszprémi településeket 2010. október 4-én, volt, akinek mindene odalett.

2020. 10. 03. 9:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve, 2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. X. számú zagytározójának gátja, amely miatt maró vörösiszap öntötte el Kolontár és Devecser térségét. Az idilli, zöldellő mezők sötétvörös árnyalatú marsi tájjá változtak. A katasztrófa után készült légifelvételek mutatják be igazán alaposan az ipari katasztrófa méreteit.

Az iszapkatasztrófa utáni kárfelszámolásról a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) videó csoportjának tagja, Murai László készített videót Devecseren. A képeken az FTP tűzoltói végzik az igen kemény helyreállítási munkákat.

 

A Devecser TV által a katasztrófa után öt évvel készített videón látványos képsorokkal idézik fel az egykori, döbbenetes pusztítást. A helyi televízió elsőként örökítette meg az iszapömlést, a képeken jól látható, hogy helyenként nyakig ért a lúgos áradat.

Ugyanakkor a készítők éppoly fontosnak érezték, hogy megmutassák a település jelenét is: a vörösiszap eltűnt, ismét előbukkant a zöldellő táj és egy fejlődő, gyarapodó közösség képe tárul a szemünk elé. Mindez a hazai és a nemzetközi összefogás eredménye.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.