A vírus beleszól az ipari katasztrófa ügyének bírósági tárgyalásába

Korlátozott számban jelenhet meg a hallgatóság és a média a vörösiszapper novemberi felülvizsgálati tárgyalásán.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltozást követő legnagyobb hazai ipari katasztrófa bűnperét tárgyalja hamarosan a Kúria felülvizsgálati tanácsa. A sajtótitkárság lapunkkal azt közölte: a nyilvános ülést november 3-ra és 10-re tűzték ki. Hozzátették azt is, hogy az ügyész és a védők a szabályok szerint felszólalhatnak, a vádlottakat pedig ilyenkor távmeghallgatással kapcsolják be az eljárásba. A hallgatóság és az újságírók az érvényes járványügyi előírások alapján csak előzetes regisztráció után, korlátozott számban léphetnek be a Kúria Markó utcai épületébe.

Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározója éppen tíz évvel ezelőtt, 2010. október 4-én szakadt át. Hatalmas mennyiségű tömény lúg és vörösiszap öntötte el akkor Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, házak egész sora vált lakhatatlanná.

Az ajkai üzem vezetőjét mint feltételezett felelőst néhány nap múlva őrizetbe vették, a büntetőeljárás megkezdődött. Különféle szakvélemények készültek, végül tizenöt személy került a vádlottak padjára. Először a Veszprémi, majd a Győri Törvényszék és táblabíróság határozott a perben. Értesülésünk szerint az elítéltek közül hárman fordultak a Kúriához: a cég egykori vezetője, a műszaki igazgató és az egyik üzemvezető. Úgy tudjuk, mindannyian új eljárásra számítanak és felmentést kérnek. A Győri Ítélőtábla egyébként tavaly decemberben a cégvezetőt jogerősen négyévi, a műszaki igazgatót háromévi szabadságvesztésre ítélte a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény miatt. Az ugyancsak elmarasztalt üzemvezető büntetése két és fél év volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.