Előadóművészi babérokra törnének a nyolcadikosok

Elkészült a nyolcadikosok központi pályaorientációs felmérésének eredménye. A továbbtanuláshoz hasznos segítséget nyújtó teszt ettől a tanévtől minden végzős általános iskolásnak kötelező. Az eredmények személyre szabottan megmutatják, hogy a diákhoz mely szakmák, milyen képzéstípusok illenek a legjobban. A felvételin ugyanakkor nem muszáj a központi ajánlás szerint dönteni.

Csókás Adrienn
2020. 11. 23. 7:18
null
Az a fiatal, aki technikumot vagy szakképző iskolát választ, az ösztöndíjat is kapni fog Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérleti jelleggel új mérést vezetett be az Oktatási Hivatal (OH), amelyet a tervek szerint mostantól minden tanévben elvégeznek a nyolcadik évfolyamos tanulók körében. Az országos pályaorientációs vizsgálat a diákok továbbtanulási elképzeléseit és kompetenciáit méri fel, hogy segítsen eligazodni a választható szakmák világában. Az erősségek és az érdeklődési kör alapján minden diáknak olyan továbbtanulási irányokat javasol a program, ami a tanuló személyiségének és elképzeléseinek leginkább megfelel.

A 14 éves korosztály életkori sajátosságaihoz illeszkedő, 86 soros kérdőív kitöltésére 45 percet kaptak a fiatalok. A teszt során eldöntendő kérdésekre kellett válaszolniuk, például hogy szívesen dolgoznak-e csapatban, foglalkoznának-e állatokkal, jó-e a kézügyességük, van-e érzékük a művészetekhez, milyen a tanulmányi átlaguk. A program arra is rákérdezett, hogy a kitöltő könnyen alkalmazkodik-e az elvárásokhoz, gond nélkül megmondja-e a véleményét másoknak, szokták-e őt vezetőnek választani.

Lapunk érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte: a megadott határidőig 2410 intézményben 86 701 tanuló töltötte ki a kérdőívet, de összesen 116 942 kitöltést regisztrált a rendszer, mivel bárki elérhette a tesztet az OH honlapján, és többször is ki lehetett tölteni. – A kérdéssor a teljes középfokú iskolai továbbtanulási kínálatot lefedte: a 2020. szeptembertől elérhető technikumi, szakképző iskolai, gimnáziumi továbbtanulásra, valamint a speciális tanulói élethelyzetekre (a tanácsadás indokoltságára vagy orientációs képzésre) vonatkozó kérdéseket tartalmazott – ismertette a tárca.

Az a fiatal, aki technikumot vagy szakképző iskolát választ, az ösztöndíjat is kapni fog
Fotó: Teknős Miklós

Mint kiderült, a diákok válaszai alapján az első helyen ajánlott ágazatok, képzések között a fiúknál az informatika és távközlés, a gimnáziumi képzés és a sport; a lányoknál az előadó-művészet, illetve ugyancsak a sport és a gimnáziumi képzés szerepelt. Második-harmadik helyen a fiúknak az elektronikát-elektrotechnikát és a kreatív vizuális foglalkozásokat javasolta a felmérés. Ez utóbbi sok lánynak is jó választás lehet, de a lányok körében népszerű területnek bizonyult a turizmus-vendéglátás és a szépészet is.

A minisztérium kiemelte: a vizsgálat nem kész megoldásokat kívánt nyújtani, a kapott eredmény pedig nem kötelezi a tanulót semmire, csupán ajánlásokat fogalmaz meg. Jellemzően fő ágazati irányokra, de nem konkrét szakmákra adott orientációs javaslatot. A visszajelzésben személyenként hat releváns továbbtanulási irány szerepel, az illeszkedés mértéke szerinti sorrendben.

Bár a felvételi jelentkezés januártól kezdődik, azoknak a nyolcadikosoknak, akik olyan iskolába mennének, amelyik előírja a központi írásbeli felvételit, két heten belül ki kell választaniuk a számukra vonzó intézményeket, ugyanis december 4-ig kell jelentkezni az írásbeli vizsgára. Az OH honlapján 1120 iskola ajánlata böngészhető – melyek közül 535 követeli meg a felvételi vizsgát –, a szakképző intézmények emellett térképes keresőben is böngészhetők az Ikk.hu honlapon. Aki technikumot vagy szakképző iskolát választ, az szakmától függetlenül biztosan kap majd ösztöndíjat, havi 8–15 ezer forintot.

Ezzel kapcsolatban Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese korábban elmondta lapunknak: nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre az ösztöndíjak finanszírozására, de ha szükséges, a kormány bővíti a keretet. Noha az iskolák mintegy felébe vizsga nélkül, az általános iskolai jegyek alapján is be lehet jutni, a legnépszerűbb intézmények az írásbelin kívül szóbeli meghallgatást is előírnak; ezek 2021. február 23. és március 12. között zajlanak majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.