Az MTA mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát

A védőoltások kockázata eltörpül a hatásosságukhoz képest – hangsúlyozza felhívásában a Magyar Tudományos Akadémia.

Veres László István
Forrás: MTA2021. 01. 06. 15:17
null
Az aláírók közt van Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke is Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védőoltások a fertőző betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei. A védőoltásoknak köszönhető, hogy a gyermekkori halálozással járó fertőző betegségek a világ legtöbb részén eltűntek vagy visszaszorultak. Védőoltások védenek a himlő, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő ellen, csak a legfontosabbakat említve.

A védőoltások jelentik a legfontosabb lehetőséget a felnőttkori fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének megakadályozásában is

– olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztályának SARS-CoV-2 elleni védőoltással kapcsolatos felhívásában, amelyet ötven tudós doktor írt alá. Hozzáteszik, hogy bár minden orvosi beavatkozásnak vannak kockázatai,

a védőoltások kockázata általában eltörpül a hatásosságukhoz képest.

Mint fogalmaznak: enyhe mellékhatások – mint a helyi pír, gyulladás, hőemelkedés – előfordulhatnak, de a valódi mellékhatás, allergiás reakció rendkívül ritka. – Mostanra több millió ember szerte a világon már megkapta a Pfizer–BioNTech-vakcinát, komolyabb mellékhatások nélkül – hangsúlyozzák.

Az aláírók között van Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke is – Fotó: Mirkó István

Az aláírók úgy vélik, a SARS-CoV-2 elleni védőoltással szemben megnyilvánuló fenntartások nem támaszthatók alá semmilyen eddig ismert orvostudományi megfigyeléssel.

– A legtöbbször megalapozatlan és tudománytalan hírek rontják a védőoltásba vetett bizalmat, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdésének lehetőségét.

A fertőzés emberek közötti terjedését csak a védettség megszerzésével lehet megfékezni, ezért az MTA Orvosi Tudományok Osztálya mindenkit arra biztat, hogy amennyiben valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, önmaga, családja és a társadalom érdekében vegye igénybe a felajánlott védőoltást – áll a felhívásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.