Hableány-katasztrófa: döntenek az Idun kapitányáról

Továbbra is bűnügyi őrizetben maradhat a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt másik ukrán hajóskapitány.

2021. 01. 29. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan még pénteken döntést hozhat az illetékes nyomozási bíró a Fjodor S. ellen január 30-án lejáró kényszerintézkedésről. A Hableány-katasztrófával kapcsolatban 35 rendbeli segítségnyújtással meggyanúsított ukrán hajóskapitány kormányozta a tragédia estjén a gázoló Viking Sygint követő Viking Idunt.

A Viking Sygin küldte hullámsírba a Hableány sétahajót, 28 ember halálát okozva. A szállodahajó testvérhajójának, a Viking Idunnak az ukrán kapitánya gyanúsított segítségnyújtás elmulasztása miatt
Fotó: Bach Máté

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától megtudtuk, hogy a kényszerintézkedés ügyében

a nyomozási bíró ülésen kívül hoz majd döntést

a bűnügyi felügyelet lejártáig rendelkezésre álló időben.

A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjétől, Rab Ferenctől arról is értesültünk, hogy az ügyben – amely segítségnyújtás elmulasztásának bűntettének megalapozott gyanúja miatt van folyamatban – a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség

a gyanúsított bűnügyi felügyeletének legfeljebb négy hónappal történő meghosszabbítását indítványozta.

A gyanúsítottnak – az indítvány szerint – minden hónapban jelentkeznie kellene az V. kerületi rendőrkapitányságon.

„Természetesen a világjárványra figyelemmel az eljárási kötelezettség teljesítése, a büntetőeljárási törvénynek megfelelően, előzetesen kimenthető.

Az eddigi terhelti magatartás nem adott alapot arra, hogy a jelenlétének biztosításához súlyosabb kényszerintézkedés váljon szükségessé”

– közölte írásban a főügyészségi ügyészszóvivő.

Ukrajnában ragadt a pandémia miatt a Hableány-katasztrófa kapcsán 2020. január 30-án 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt meggyanúsított ukrán Fjodor S., a Viking Idun hajóskapitánya – írtuk meg január 20-án. Emlékeztetőül: Fjodor S.-t tavaly január végén vették őrizetbe, a rendőrök a letartóztatását szorgalmazták, ám végül csak bűnügyi felügyelet alá helyezték. A bíróság kikötötte, hogy a kapitánynak minden hónap első hetében, adott napon kell személyesen jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon, egyébként szabadon mozoghat. (Ez még a pandémia előtt történt, amikor a dunai hajózást sem akadályozta semmi.) Fjodor S. hajózott tovább, és a megadott napokon meg is jelent az V. kerületi kapitányságon. A Covid-járvány miatt azonban leállt a dunai hajózás is, az ukrán kapitány pedig hazautazott Ukrajnába, és azóta nem jelentkezett személyesen a magyar rendőrségen. Azt hatósági forrásból tudjuk, hogy ügyvédjén keresztül a bíróság által megszabott időpontban telefonon jelentkezik, él, de nem tud Magyarországra jönni. A nyomozás emiatt gyakorlatilag áll; a gyanúsítottat ki kellene hallgatni, de egyelőre nem tudják ezt megtenni.

A hajóskapitány elleni kényszerintézkedés hatálya január 30-án jár le, és az ügyészségi indítvány ismeretében várható, hogy az illetékes nyomozási bíró meghosszabbítja a bűnügyi felügyeletet.

Csaplinszkij pere februárban folytatódik

A Hableányt a hullámsírba küldő Viking Sygin ukrán hajóskapitánya, Jurij Csaplinszkij február 18-án áll ismét bíróság elé. A szállodahajó 65 éves, ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Csaplinszkij eddig nem kívánt vallomást tenni, ám a nyomozás során azt mondta kihallgatóinak, hogy nem látta a Hableányt...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.