Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca- és a Szputnyik V koronavírus-vakcinát

Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával – tudta meg az Origó.hu.

Munkatársunktól
Forrás: Origo2021. 01. 20. 18:21
A nurse prepares Russia's  "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation at a clinic in Tver
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation at a clinic in Tver, Russia October 12, 2020. REUTERS/Tatyana Makeyeva - RC27HJ9FJA8A Fotó: Tatyana Makeyeva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását – tudta meg az Origó.hu. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

AZ ASTRA ZENECA ÉS A SZPUTNYIK V OLTÁSA IS AZONOS ALAPOKON NYUGVÓ, BIZTONSÁGOS VAKCINA

Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni – olvasható az Origó.hu cikkében.

A két gyártó (vagyis a britek és az oroszok) egyébként már december 8. óta tárgyalnak az együttműködésről.

Angela Merkel a múlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban majd csak februárban kezdődhet meg.

Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

– Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet – közölte a külgazdasági és külügyminiszter január 20-án, a kormányülés szünetében az MTI-vel. Szijjártó Péter elmondta: telefonon egyeztetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar–orosz kormányközi gazdasági vegyes bizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

– Szorít az idő – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: naponta mintegy százan halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak.

– A megoldást az jelentené, ha minél előbb tudnának nagy számban hatásos és biztonságos oltást hozni az országba, és azt a magyar embereknek beadni – jelentette ki. Szijjártó Péter elmondta: a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak, és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak, és folytatnak konzultációt. Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan dolgoznak. – Ugyanis

az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti

– mondta a külügyminiszter. Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést, és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen – közölte Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.