Nem minden felvételizőnek kell emelt szintű érettségi

Tavaly óta valamennyi alap- és osztatlan szakon felvételi követelmény az emelt szintű érettségi, de vannak kivételek, ide tartoznak például a művészeti képzések vagy az edzői szak – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. Vanó Renáta az Educatio oktatási szakkiállításon hangsúlyozta: az emelt érettségi kritériuma kiváltható bizonyos, korábban megszerzett oklevelekkel is.

Csókás Adrienn
2021. 01. 23. 18:10
null
Nem csak fiatalok vannak a felvételizők között Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután zárul a hazai felsőoktatás legnagyobb börzéje, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A háromnapos – ezúttal virtuális formában szervezett – expón közel száz kiállító várta a felvételizőket, hogy megismertessék őket az egyetemek és főiskolák idei képzési kínálatával, nyelviskolákkal, ösztöndíjprogramokkal és diákmunka-közvetítőkkel, sőt 19, külföldi felsőoktatási intézmény is képviseltette magát a rendezvényen.

A diplomaszerzésre áhítozó fiataloknak még bő három hetük van eldönteni, hol is kívánnak továbbtanulni, jelentkezéseiket február 15-ig nyújthatják be a Felvi.hu elektronikus rendszerében.

Ha marad az elmúlt években megszokott trend, akkor

a felvételizők legnagyobb része most is ingyenes helyekre kerülhet be.

Tavaly a felvettek négyötöde állami ösztöndíjat kapott. Ezért cserébe csak azt kell vállalni, hogy a támogatott félévekkel megegyező ideig Magyarországon vállal munkát a hallgató a végzést követő húsz éven belül.

Nyárig várni kell a felvételi eredményekre, a ponthatárokat várhatóan június 22-én hirdetik ki
Fotó: Mirkó István

2020 óta újdonság, hogy az alap- és osztatlan képzéseken kötelező bejutási feltételként írják elő az emelt szintű érettségit, legalább egy tantárgyból. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese az Educatión tartott előadásában ugyanakkor rámutatott:

a szigorítást illetően vannak kiskapuk.

Kivételt képeznek ugyanis az új követelmény alól azok a szakok, ahol gyakorlati vizsga alapján számolják ki a pontszámot. Ide tartoznak a művészeti és művészetközvetítési képzések, a művészeti tanárszakok vagy éppen az edző szak is.

A szakember hozzátette, hogy

az emelt érettségi követelménye kiváltható akkor is, ha valaki már rendelkezik felsőoktatási szakképzésben szerzett, vagy felsőfokú végzettséget igazoló oklevéllel. Van kedvezmény azok számára is, akik már nagyon régen, vagy külföldön szerezték az érettségijüket, ők felvételi szakmai vizsgával mentesülhetnek a fenti kritérium teljesítésétől.

Vanó Renáta rámutatott, az sem mindegy, hogy ki milyen tárgyból választotta a nehezebb vizsgát. – Bizonyos képzéseken bármilyen tárgyból elfogadják az emelt szintű érettségit, ilyenek az agrár, a gazdasági, jogi, egészségtudományi és pedagógus alapképzések, valamint a sporttudományi terület és az informatikai összes szakja. Vannak viszont olyan szakok, amelyek esetében nem mindegy, miből érettségizik emelt szinten a fiatal. Ide tartoznak az osztatlan agrár szakok, valamennyi műszaki, bölcsész, államtudományi, társadalomtudományi és természettudományos szak, továbbá az osztatlan gazdasági, jogi és orvosi képzések – magyarázta, hozzátéve: utóbbi esetekben a felvételi tájékoztatóban kell utánanézni, hogy pontosan mit is követel meg az egyetem.

Bukta Péter, az OH tájékoztatási osztályvezetője a kiállításon tartott előadásában emlékeztetett: a felvételin mindenki három, választott képzést jelölhet meg ingyen, további hármat pedig két-kétezer forintos kiegészítő díj ellenében.

A benyújtott kérelmeket február 20-ig hitelesíteni kell, ezt követően április 19. és július 8. között nyit ki újra az e-felvételi felület, amikor lehetőség nyílik adat- és sorrendmódosításra, illetőleg a még hiányzó dokumentumok feltöltésére.

A ponthatárok megállapítása július 22-én várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.