időjárás 7°C Ignác 2023. február 1.
logo

Manfred Weber mindenáron megszavaztatná az alapszabály-módosítást

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.03.02. 07:33
Manfred Weber mindenáron megszavaztatná az alapszabály-módosítást

Holnap reggel ül össze az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja,

a találkozó napirendtervezetébe pedig a várakozásoknak megfelelően bekerült a frakció alapszabályzatáról szóló vita és szavazás is. Az erről szóló e-mailt a képviselők tegnap este kapták meg – értesült lapunk.

Az eljárási rend megváltoztatása az első vitapont lesz a holnapi ülésen. (A napirendet ma délután még a frakció elnöksége is elfogadja – a szerk.)

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnapi keltezésű levelében arra figyelmeztette Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt: amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott

rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A miniszterelnök a tervezett alapszabályzat-módosítás ellen emelt kifogást, mert meglátása szerint a jogállamiság elveivel ellentétesen próbálják büntetni a Fideszt a frakcióban. „Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni” – írta. (A dokumentumot Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke hozta nyilvánosságra, itt olvasható – a szerk. ) Az Orbán Viktor-féle levelet még vasárnap este valamennyi néppárti EP-képviselő megkapta, hogy holnap a magyar figyelmeztetés fényében tudjanak dönteni az eljárási rend módosításáról.

Információink szerint a frakcióülés kimenetele egyelőre nyitott kérdés, ám

Manfred Weber mindenképp szavazásra akarja bocsátani a Fideszre íródott tervezetet.

Manfred Weber a Keresztényszociális Unió (CSU) egy eseményén 2019. október 18-án Münchenben Fotó: Christof Stache / AFP

A Fideszre gyártanak szabályt

Annak tartalmáról lapunk korábban is cikkezett. A tervek szerint a néppárti frakció immár lehetővé tenné egész delegációk kizárását és felfüggesztését – korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a politikai csoport tagságának mindössze 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak. Az első javaslatok értelmében a szavazásra jogosult EP-képviselők egyszerű többsége is elegendő lett volna a kizárási vagy felfüggesztési kezdeményezés sikeréhez, ám ennek nem volt támogatottsága a csoportban, így főszabályként maradhat, hogy kétharmados többség kell ezen szankciók mögé.

A kezdeményezők – egy többségében Fidesz-kritikus EP-képviselőkből álló munkacsoport – ugyanakkor egy olyan javaslatot is belecsempésztek a tervbe,

miszerint az ernyőpártban, az Európai Néppártban felfüggesztett pártok frakcióbeli tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ez esetben – amely egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál – már az egyszerű többség is elegendő lenne a felfüggesztéshez.

(A kormánypárt 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében e sorok írásakor is teljes jogú munkát folytat – a szerk.)

A magyar kormány berkeiből a bevezetendő tükörszabály margóján emlegették a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatását, hiszen a frakció vezetése így egy majdnem két évvel ezelőtti, még nyitott kimenetelű eseményre hivatkozva szavaztathatná meg a Fidesz felfüggesztését a parlamenti csoportban.

Vita a néppárttal

Novák Katalin a Magyar Nemzetnek: Nem engedhettük, hogy korlátozzák képviselőinket

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.