Novák Katalin a Magyar Nemzetnek: Nem engedhettük, hogy korlátozzák képviselőinket

A Fidesz maga döntött az Európai Néppárt frakciójából való kilépés mellett, mert nem engedhették meg, hogy korlátozzák demokratikusan megválasztott politikusaikat abban, hogy képviseljék a választóikat. A Fidesz külügyekért felelős alelnöke szerint a brüsszeli buborékban kidolgozott alapszabály-módosítás kifejezetten a nagyobbik magyar kormánypárt ellen irányult, de az EPP képviselőcsoportja veszített a kilépésükkel.

Magyar Nemzet
2021. 03. 03. 16:57
null
Novák Katalin fontosnak tartja, hogy a keresztény, jobboldali értékek képvviselve legyenek az EU-ban Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz döntött úgy, hogy képviselőink elhagyják az EPP-frakciót, ha korlátozni akarják őket a képviselői jogaik gyakorlásában.

Nem engedhettük, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselők ne tudják hatékonyan végezni a munkájukat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin,

aki a Fidesz külügyekért felelős alelnökeként korábban közzétette Facebook-oldalán Orbán Viktor levelét a nagyobbik magyar kormánypárt néppártból való kilépéséről.

A politikus elmondta, nem zsaroltak senkit, nem sértődtek meg, de most a harmadik hullám idején, amikor mindenki az emberéletekért küzd éjjel-nappal, egy olyan alapszabály-módosítást kezdeményeztek a frakcióban, amelyet sebtében készített elő egy bizottság, a legtöbb tagpárt vezetői hazájukban azt sem tudták, mi történik.

– A brüsszeli buborékban történt mindez, nem a tagpártok vezetői, hanem a Brüsszelben lévő képviselők döntöttek – hívta fel rá a figyelmet Novák Katalin,

aki szerint egy olyan alapszabálynak a módosítását fogadták el most a harmadik hullám okozta nehéz helyzetben, ami mindenkinek megfelelt hosszú évek óta. – Az egyetlen célja ennek az volt, hogy a képviselőinket megfosszák jogaiktól, márpedig őket 1,8 millió magyar ember választotta meg, akiket nem hagyhatunk cserben – mondta a Fidesz alelnöke. Hozzátette:

– Nem volt más lehetőségünk, mint olyan megoldást választani, amelynek révén a képviselőink továbbra is fel tudnak szólalni, részt vehetnek a parlamenti munkában és képviselhetik a választókat.

Novák Katalin szerint nem volt más választás, mint kilépni az EPP-frakcióból, amely el akarta lehetetleníteni, hogy a választókat képviseljék
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Novák Katalin úgy látja, az Európai Néppárt frakciója veszített a történtekkel, hiszen jelentősen meggyengül, ugyanis a Fidesz lakosságarányosan a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt a pártcsaládon belül. – Számukra most kényelmes lehet, hogy egy őszinte, kritikus hangot veszítenek el.

A mi képviselőink ugyanis mindig hangot adtak az egyet nem értésüknek, ha úgy látták, hogy politikai érdekek miatt elvtelen kompromisszumok születnének – fogalmazott a Fidesz alelnöke,

és legegyértelműbb példaként a migráció kérdését említette. – Mi mindig is határozottan képviseltük ebben is a magyar emberek által megfogalmazott álláspontot. Ha most megkönnyebbülést is éreznek volt frakciótársaink, hosszú távon veszít kilépésünkkel a jobbközépnek nevezett jelenlegi frakció – fejtette ki Novák Katalin. A politikus azt is elmondta, rengeteg telefont kapott, amióta híre ment a történteknek.

– Ezek a beszélgetések mind azt mutatták, hogy kezdik felismerni a pártok vezetői, hogy számukra is veszteség a kilépésünk – mondta a Fidesz alelnöke.

Novák Katalin arról is beszélt lapunknak, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt néppárti tagságának sorsa a jövő kérdése. Ezt a mostani döntés nem érinti. – Ami történt, csak az EP-ben végzett munkáról szól. A néppárti tagságunk ugyanabban a felfüggesztett állapotban van, mint lassan két éve – erősítette meg Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.