időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Élete végéig fegyházban maradhat a rendőrgyilkos

Szemán László János
2021.05.18. 07:15
Élete végéig fegyházban maradhat a rendőrgyilkos

Élete végéig fegyházban maradhat bizonyítottság esetén a rendőrgyilkosként hirhedtté vált Németh István, akit egy hajléktalan 13 évvel ezelőtti felgyújtásával vádoltak meg. A bestiális férfi jelenleg nevelt gyermekei megerőszakolása miatt letartóztatásban várja a maximum 15 éves ítéletét. A gyilkosság miatt azonban tényleges életfogytiglani vár rá.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a Fővárosi Főügyészség a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh Istvánt, tudta meg a Magyar Nemzet.

A Soós-banda tagjaként 1979-ben két ember megölésében is aktívan résztvevő „Kisnémet” a vád szerint 2008-ban egy hajléktalant gyújtott fel, aki halálra égett.

Németh 2000-ben került feltételesen szabadlábra húsz év letöltése után a rendőrgyilkosság és egy pénzügyőr megölése miatt kapott életfogytiglani szabadságvesztéséből, és még nem mentesült a büntetés következményei alól, amikor a vád szerint ismét ölt, így visszaesőként tényleges életfogytiglani fegyház vár rá.

Németh István 1980. február 25-én a Budapesti rendőrfőkapitányságon, amikor egy szolgálatát teljesítő rendőr meggyilkolása és más gyilkosságok elkövetése miatt kihallgatták
MTI Fotó: Friedmann Endre

A Fővárosi Főügyészség nem nevesíti a vádemelésről szóló közleményében Németh Istvánt, ám az előzmények tükrében biztos, hogy a rendőrgyilkosról van szó. A vádirat szerint a vádlott 2008-ban hajléktalanként élt Budapesten, ahol nappal gépkocsival járta a várost, az éjszakákat pedig a parkolókban leállított gépkocsijában töltötte. Többször éjszakázott a XII. kerület, Kútvölgyi úton lévő egyik parkolóhelyen is. Ennek a parkolónak a túloldalán, egy erdős területen felvert sátorban lakott a szintén hajléktalan sértett, akivel a vádlott megismerkedett és rendszeresen összejárt. A 2008. augusztus 10-ét megelőző napokban a sértett talált egy elveszített pénztárcát, benne a tulajdonos személyes irataival és telefonszámával. A férfi a telefonszámot a vádlott telefonjával felhívta, majd a tulajdonos részére a tárcát visszaszolgáltatta. A tárca tulajdonosa mindezért 10000 forint jutalmat adott a sértettnek, aki azt elköltötte.

A vád szerint 2008. augusztus 10-én az esti órákban a vádlott ismét meglátogatta a sértettet az erdős részen kialakított hajlékánál. A találkozó során a vádlott és a sértett több dolog miatt is összeszólalkozott, így azon is, hogy a sértett a talált pénztárca visszaadásáért kapott pénzből nem adott a vádlottnak.

A szóváltás során a két férfi össze is verekedett, majd a vádlott pontosan meg nem határozható fajtájú éghető folyadékot, mint égésgyorsító anyagot öntött a sértettre, és meggyújtotta a férfi ruházatát.

Az égésgyorsító anyag hatására a sértett szinte teljes testfelülete azonnal lángra kapott. Mintegy 15-25 perc elteltével a vádlott végül értesítette a tűzoltókat, akik azonnal mentőt kértek a helyszínre.

A sértett a kórházba szállításakor még életben volt, azonban a testfelszínének 92%-át érintő III-IV. fokú égési sérülések elszenvedése miatt két nappal később, az intenzív kórházi kezelés ellenére életét veszítette.

A vádlott a sértettnek az átlagost jelentősen meghaladó szenvedést okozott.

Németh jelenleg letartóztatásban van, mivel vádlott egy másik, gyomorforgató ügyben. A Heves megyei Főügyészség azzal vádolja, hogy szexuális tárgyként használta saját kisfiát és nevelt kislányát. Két, 12. életévét be nem töltött gyermeke sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolják. A vádirat lényege szerint Németh a bűncselekményeket heti rendszerességgel követte el 2017 októbere előtt a sértettekkel közös tarnaszentmiklósi lakása mögötti romos épületben. Az ügyészség a vádiratában fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádlott e tettéért maximum 15 év szabadságvesztéssel büntethető.

A „Kisnémet”

Németh István, azaz „Kisnémet” a hírhedt Soós-féle rendőrgyilkosbanda tagja volt. Negyvenkét évvel ezelőtt, 1979. július 9-ről 10-re virradóra egyike volt azoknak, akik Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmestert. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a férfit. Soós egy féltengellyel leütötte az egyenruhást, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. ­Németh a rendőr géppisztolyát nem találta meg az őrbódéban, a pisztolyát azonban elvették. A két megrögzött bűnöző, Soós Lajos, György József és az akkor mindössze 19 éves Németh azt tervezte, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot és elrabolják az aranykészletét. Az akkori kriminálpszichológusi szakértő vélemény szerint Németh primitív személyiség, rendkívül kegyetlen, ám büntethető. Soós azt mondta róla a nyomozóknak, hogy a „Kisnémet” élvezte a gyilkosságokat (a rendőrön kívül másokat is megöltek, Németh egy épp gyermeke születését ünneplő férfi megölésében is részt vett). Soós Lajost, György Józsefet kivégezték, ám ­Németh fiatal kora miatt csak életfogytiglanit kaphatott. 2000-ben szabadult feltételesen.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.