időjárás -2°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A Gyurcsány-párti politikus szerint túl sok kórház van Magyarországon

Máté Patrik
2021.06.12. 12:21
A Gyurcsány-párti politikus szerint túl sok kórház van Magyarországon

A Demokratikus Koalíció politikusa, László Imre arról beszélt, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén kórházbezárásokat hajtana végre, ahogy azt tették 2010 előtt is, amikor egészségügyi reform címszó alatt több intézményt bezártak, valamint bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

László Imre, a Gyurcsány-párt egészségügyi főszakembere – egyben Budapest XI. kerületének polgármestere – az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy indokolatlanul sok kórház működik az országban, ezért hatvan-hetvenet be kellene zárni.

– Magyarországon jelen tudomásom szerint 164 fekvőbeteg-gyógyintézet van. Ez nagyon sok, ez indokolatlanul sok. 90-100 kórház nagy biztonsággal, magas szakmai színvonalon el tudja látni az országot – közölte az elképzeléseit a baloldali politikus.

A Gyurcsány-kormány időszaka során az egészségügyi ellátórendszert érintő, jelentős átalakítások mentek végbe, aminek keretében drasztikus kórházbezárásokra került sor. Ezenkívül számos kórházban csökkentették az aktív ágyak számát, összevonások, kapacitásleépítések történtek.

Még 2006-ban a megszorítások szellemében kidolgoztak egy törvényt, ami alapján bezárták a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központot, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, valamint a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetet.

A baloldaltól legutóbbi kormányzása idején sem állt távol az egészségügy átalakítása, amikor „reform” címszó alatt bevezették a vizitdíjat, valamint a kórházi napidíjat, annak ellenére is, hogy a 2006-os miniszterelnöki vitában Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta, hogy erre készülnének. Később mégis bevezették a betegeket terhelő intézkedéseket. Ez volt az első lépés abba az irányba, hogy megszüntessék az állami egészségügyi ellátások rendszerét.

László Imre a régi szocialista gyakorlatot hozná vissza az egészségügyben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fizetős egészségügyet jelentő vizitdíj 2007. február 15. és 2008. március 31. között volt érvényben, ezután viszont a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson arról döntöttek az állampolgárok, hogy nem akarnak sem vizitdíjat, sem pedig kórházi napidíjat fizetni. A népszavazás eredménye hatalmas arculcsapást jelentett Gyurcsány Ferencnek és kormányának. Az akkori miniszterelnök le is váltotta az SZDSZ-es egészségügyi minisztert, Horváth Ágnest, amire válaszul a liberális párt kilépett a kormánykoalícióból, azonban Gyurcsány még egy évig irányította az országot, egészen 2009-es lemondásáig.

Emlékezetes, nagy botrányt okozott 2007 áprilisában a mindszenti beteg ügye, amikor tragikus módon egy férfi azután vesztette életét, hogy a balliberális koalíció egészségügyi rendeletében meghatározottak szerint – amely átszabta az egészségügyi körzethatárokat – a hódmezővásárhelyi kórházból a beteget továbbirányították a 25 kilométerre fekvő szentesi kórházba, azonban a súlyos állapotban lévő férfinak a mentőkocsiban megállt a szíve, és a szentesi kórházba történő érkezést követően az életét már nem sikerült megmenteni.

(Borítókép: Illusztráció – Emberek állnak a Hódmezővásárhelyen a helyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet bezárása ellen rendezett demonstráción, 2007. február 18-án.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.