Három hét múlva ítélnek a volt DK-s Kőrös Gusztáv felett

Júliusra tűzte ki az ítélethirdetést a Pécsi Ítélőtábla Kőrös Gusztáv volt MSZP-s, bajai videóhamisító, majd DK-s politikus büntetőperében másodfokon, tudta meg a Magyar Nemzet a táblabíróságon. A baloldali politikusból bűnözővé lett kisebbségi vezető súlyos büntetésre számíthat.

2021. 06. 25. 8:32
null
2020. 02. 05. Kaposvár Ítélethirdetés a Kaposvári Törvényszéken Kőrös Gusztáv Tibor és társai ügyében. Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap Képen: Kőrös Gusztáv Tibor, a többi vádlott nem járult hozzá a tárgyaláson, hogy arccal szerepeljenek. Fotó: Muzslay Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi Ítélőtábla kedden és szerdán tárgyalta másodfokon Gyurcsányék volt politikustársa, Kőrös Gusztáv és vádlott-társai ügyét.

Szerdán elhangzott az ügyészi perbeszéd, és ebben Kőrösre az első fokon kiszabott nyolc évnél többet indítványozott az eljáró ügyész.

Nyolc évre ítélték 2020. február 5-én Kaposvárott Kőrös Gusztávot, aki az MSZP, majd a DK politikusa volt, és a bajai videóhamisítás tette közismertté
Fotó: Somogyi Hírlap/Muzslay Péter

A védői perbeszédekben visszaköszöntek az első fokon már elhangzott érvek, amelyek szerint védencük miért nem bűnös, és miért kellene őt felmenteni bűncselekmény hiányában. Bűnszervezetről pedig egyetlen terhelt sem akart hallani. Az utolsó szó jogán szóló vádlottak többsége felmentést kért.

Egy vádlott azonban nem tudott jelen lenni, de jelezte, hogy még szólni kíván, így a pert július 14-re napolták, amikor ítéletet is hirdetnek az ügyben.

Mint azt korábban megírtuk, Kőrös Gusztáv, a DK volt megyei vezetőségi tagja és 13 társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség 2018 júniusában emelt vádat többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint a magát államtitkárnak, illetve minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnbanda a rászedett vállalkozóktól 168,5 millió forintot csalt ki arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy vesztegető vállalkozó ellen is vádat emelt.

A vádirat lényege szerint a baloldali politikus 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely jelentős összegeket csalt ki tehetős vállalkozóktól.

A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a ­cégeik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Előfordult, hogy a tárgyalásokra a Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorló-egyenruhájához hasonló ruházatban kísérték el az emberei, akik valódinak látszó – valójában airsoft – fegyverekkel demonstráltak. Így a banda elfogására valódi TEK-es felszámolóegység ment.

Kőrös Gusztávot 2020 februárjában nyolc év börtönre ítélte első fokon a Kaposvári Törvényszék. Kőrös mellett több társa is börtön-, illetve pénzbüntetést kapott.

Az ügyész a volt DK-s politikus esetében középmértéket meghaladó büntetést indítványozott, így Kőröst legalább 13 év fegyházra kellene ítélni a vádhatóság szerint, de emellett még több mint százmilliós vagyonelkobzást is kértek Gyurcsányék volt politikustársára. Az első fokon eljáró törvényszék azonban nem látta bizonyítottnak a bűnszervezetet, ám az ítélet ellen fellebbező vádhatóság ennek kimondását is indokoltnak tartja és a büntetés súlyosításáért is fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentésért, illetve egyes vádlottak a büntetés mérsékléséért fellebbeztek.

Mint arról korábban beszámoltunk,

Kőrös Gusztáv volt az, akinek kezdeményezésére 2013-ban fiktív videó készült a bajai időközi önkormányzati választási kampány során, amivel a Fideszt akarták lejáratni.

A hamisvideó-botrányba végül belebukott az MSZP kommunikációs igazgatója, szóvivője és a Hvg.hu főszerkesztője is.

Borítókép: Somogyi Hírlap/Muzslay Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.