Varga Judit: Számos alkalommal cáfoltuk a Sargentini-jelentés vádjait!

Az igazságügyi miniszter reagált az EU Bíróságának csütörtöki ítéletére.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 11:34
null
20200916 Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A bíróság mai döntése semmilyen módon nem jelenti a Sargentini-jelentésben foglaltak tartalmi megerősítését. A jelentés vádjait a magyar kormány számos alkalommal cáfolta már szakmai és elvi szinten is”

– írta Varga Judit a Facebook-oldalán csütörtökön azután, hogy az Európai Unió Bírósága elutasította Magyarország keresetét a Sargentini-jelentés 2018-as megszavazásának a vitatott módja miatt. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor megerősítette a magyar álláspontot az ügyben, miszerint a szavazás nemcsak az uniós szerződésekkel volt ellentétes, hanem az EP saját eljárási szabályzatával is. „Ha a tartózkodásokat – az egyébként egy elsőéves joghallgató számára is könnyen beazonosítható, egyértelmű eljárási szabályok alapján – figyelembe vették volna a támogató szavazatok arányának meghatározásakor, akkor nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a politikailag elfogult jelentés elfogadásához” – írta. Hozzátette azt is:

épp Sargentiniék érdeke diktálta, hogy az EP figyelmen kívül hagyja ezeket a szavazatokat.

„Emlékezhetünk, korábban a jelentéstevő maga kérte egy interjúban a potenciális tartózkodókat, hogy a szavazás ideje alatt inkább menjenek ki kávézni. És még rajtunk kérik számon a közös értékek és szabályok betartását? Ugyan már!” – tette hozzá a tárcavezető, aki szerint az is ellentmondásos, hogy miközben az eljárásjogi kérdésben majdnem három évet kellett várni az ítélethozatalra, egy másik ügyben, a jogállamisági kondicionalitásról szóló rendelet rendkívül bonyolult kérdésében maga az Európai Parlament követeli az Európai Bíróság döntéshozatali folyamatának a gyorsítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.