Újabb magyar fiatalt hálózott be az Iszlám Állam terrorszervezet

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) – nyilatkozta a TEK főigazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. T. Dominik internetes kapcsolatban volt a nyáron elfogott V. Kendével.

2021. 10. 05. 8:41
null
Afgán fiú gépkarabéllyal az Iszlám Állam falfelirata alatt. Felnőttjátékok Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar fiatalt hálózott be az Iszlám Állam néven ismert terrorszervezet. A Terrorelhárítási Központ (TEK) elemzői a nyáron Kecskeméten elfogott V. Kende internetes kommunikációját vizsgálva azonosították a harmadik generációs, algériai származású férfit.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a napokban történt elfogással kapcsolatban a köztelevízióban kifejtette: ez az ügy összefügg a júniusban elfogott, magát iszlamistának valló fiatal magyar férfi ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon. 

V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését a most elfogott T. Dominikkal. Ezzel egy időben a német rendőrségtől is érkezett információ, miszerint a férfi különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online. Az IP-címet azonosították Magyarországon. Az elfogott férfi több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról. A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez rendszergazdai hozzáférés szükséges

– mondta a TEK főigazgatója, aki kérdésre megerősítette: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó.

Azt altábornagy leszögezte: T. Dominik nem tartott még ott a radikalizálódás folyamatában, mint V. Kende, és merényletet sem tervezett még, de ha most nem fogják el, „egyenes út” vezetett volna odáig. A 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezik. – A fiatalnak nagyon nehéz a családi háttere – emelte ki Hajdu János, megjegyezve: a terrorszervezetek éppen az ilyeneket keresik, akik reményvesztettek, úgy érzik, senki nem figyel rájuk.

A főigazgatót annak kapcsán kérdezte a közszolgálati televízió, hogy egyre aktívabb az online térben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet. 

Hajdu János kiemelte: a terrorfenyegetettség nem szűnt meg, átalakult. Az online radikalizáció nyomán sokkal gyorsabb elkövetések vannak. Ha egy fogékony fiatalt elérnek, utána napokon, heteken belül merényletet hajthat végre. Egészen addig viszont a hatóságok, családjuk, környezetük számára is láthatatlanok lehetnek. Elképzelhető, hogy csak az elkövetés napján jelenik meg az online térben, ezért is nehéz a merényletek megakadályozása.

A TEK főigazgatója szerint szinte minden az interneten zajlik. Hangsúlyozta: az európai közösség felkészült a terrorveszély kezelésére. 

(Borítókép: Gulamullah Habibi)

V. Kende robbantani akart

A 21 éves kecskeméti egyetemistát, V. Kendét június 2-án fogta el a TEK, jelenleg is letartóztatásban van. A tőle lefoglalt elektronikus eszközökön és adattárolókon több tucat iszlamista szervezet, köztük a szélsőségesen radikális terrorszervezet, az Iszlám Állam tagjaival, alsóbb szintű vezetőivel, toborzókkal folytatott eszmecseréket olvashattak előbb a Terrorelhárítási Központ felderítői, majd a nyomozó ügyészek. 

Fotó: Fuszek Gábor / Blikk

A gyanúsított a kecskeméti piarista gimnáziumban érettségizett, osztálytársai csendes, magának való fiú­nak ismerték, szerintük a „légynek sem tudna ártani” típus. Nagyon jó tanuló, gond nélkül felvételizett a Budapesti Gazdasági Egyetemre, ahol tavaly március óta nagyrészt csak távoktatás zajlott, így V. Kende Kecskeméten, a családi házban gyakorlatilag minden idejét a számítógép előtt töltötte. Az eddigi információk szerint főleg a radikális iszlám szervezetek angol nyelvű oldalait követte, az Iszlám Állam katonáival (terroristáival) a dark­ web jelszóval védett oldalain is angolul kommunikált. Itt világosították fel egyebek mellett arról, hogy miből és főleg miként lehet szögekkel töltött csőbombát gyártani, amely óriási pusztítást tudna véghez vinni például a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein a nézők között. A fiatal fiú a kibertéren keresztül csatlakozott az Iszlám Államhoz, és azt is kifejtette az egyik chatben, hogy tömegbe hajtva szeretne meghalni, azaz öngyilkos merényletre is hajlandónak mutatkozott. Bár ezt és a robbantásokra való készülést is tagadja. Úgy tudjuk, védekezésének alapja, hogy „csak csevegett a világhálón”, de esze ágában sem volt merényleteket végrehajtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.