Megnyílt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

A közös jövőért viselt felelősség a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó létrejöttének fő oka – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az esemény megnyitóján. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban egy hétig tartó esemény megnyitóján a magyar köztársasági elnök mellett részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 30. 10:18
ÁDER János
A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megnyitó gálája Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János beszédében Márai Sándort idézte, aki Füves könyvében a feladatról és pillanatról így írt: „Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. Kényelem, szöszmötölés, gyávaság, lustaság néha késleltetik feladatod kivitelét, noha szíved mélyén tudod jól, hogy az idő telítve van azzal, amit rajtad keresztül el akar mondani. […] Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül meg van a te pillanatod, melyet nem szabad elmulasztani.”

Áder János köztársasági elnök. Fotó: Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök azt mondta: a gálakoncerten fellépő fiatalok, négy ország művészei nem mulasztották el a pillanatot, tehetségüket kamatoztatva már most nagyszerű élménnyel ajándékozták meg közönségüket. 

Nekünk pedig, aki Budapesten a közös jövőért viselt felelősség miatt összegyűltünk, az a feladatunk, az a pillanatunk, hogy ezek a fiatalok olyan vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk

– fogalmazott.

Áder János tartalmas eszmecserét, a további munkára ösztönző találkozásokat kívánt a budapesti expó és világtalálkozó minden résztvevőjének.

A november 29-e és december 5-e között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón 185 kiállító mutatkozik be a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig a mintegy húszezer négyzetméteres területen. Több mint egyharmaduk a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezett. Bemutatják, hogy milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén.

A Planet Budapest 2021 keretein belül megrendezésre kerülő világtalálkozó a fenntarthatóság témakörében szervezett legrangosabb nemzetközi diplomáciai találkozó a közép-európai régióban. A világtalálkozó során politikai döntéshozók, a tudományos élet képviselői és nemzetközi szervezetek magas rangú tisztségviselői, finanszírozási intézmények vezetői és a fenntarthatósági célok megvalósításában élenjáró, konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői szólalnak fel.

Ugyancsak fontos szerepet kapnak a világtalálkozó programjában a globális és regionális finanszírozási intézmények, valamint az üzleti élet fenntarthatóság iránt elkötelezett szereplői is.

A világtalálkozó célja, hogy szerepet vállaljon a fenntarthatósági fordulat elősegítésében, amelynek keretében a résztvevők olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen lehet világ a koronavírus után, milyen tanulságok vonhatók le, és mi az, amin változtatni kell.

Az egyedülálló rendezvény egyik kiemelt programja a Your Planet (a Te Bolygód) című látványos és informatív kiállítás, ahol 12 állomáson, összesen 66 installáció mutatja be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat.

Borítókép: A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megnyitó gálája (MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.