időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo
A miniszterhelyettes szerint Gyurcsányék most a határon túli kérdésbe kapaszkodnak

Orbán Balázs: A DK szeretné elterelni a figyelmet a budapesti városháza körüli botrányról

Magyar Nemzet
Forrás: Parlament.hu
2021.11.09. 10:15 2021.11.26. 15:17
Orbán Balázs: A DK szeretné elterelni a figyelmet a budapesti városháza körüli botrányról

– Ön annak a pártnak és politikai erőnek a képviselője, amely folyamatosan visszatérően kampányol a határon túli nemzettársaink ellen – válaszolta Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár Arató Gergely (DK) képviselő felszólalására a Parlament plenáris ülésén kedden. A DK képviselője azt állította, hogy egy, a határon túli magyar tehetségeket támogató alapítvány pénzügyei körül visszaélések vannak, amelyekben kormányzati tisztségviselők is érintettek, miközben Arató Gergely szerint a határon túli kérdés valóban „fontos és nemes ügy”.

Orbán Balázs válaszában rámutatott: az érintett alapítványról már az előző ülésen is elmondták, hogy magánalapítvány, amely magánfinanszírozásból működik. Amennyiben a működésével kapcsolatban felmerült a visszaélés gyanúja, az illetékes hatóságoknál kell feljelentést tenni. Mivel nem közalapítványról van szó, a kormánynak nincs beleszólása a működtetésébe.

A miniszterhelyettes azt is hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának képviselője csupán szeretné meglovagolni a határon túli témát. – Az önök pártja az, amely folyamatosan a határon túli nemzettársaink ellen politizál. A többi ellenzéki párt mostanra ezt a hangerőt lekapcsolta, de ön és Gyurcsány Ferenc pártja kivétel – emlékeztetett a politikus, majd hozzátette: a Demokratikus Koalíció folytatja a 2004-es népszavazáskor mutatott kampányt, amely során azt mondták, hogy a határon túli magyarok nem a nemzet részei, az anyaországnak pedig semmilyen felelősséget nem kell vállalnia értük.

Ahogy a miniszterhelyettes rámutatott: a DK nem támogatja a határon túli magyarok állampolgársághoz jutást és a választójoghoz jutást sem. – 2002 és 2010 között nem volt olyan év, amikor egymilliárd forintnál többet költött volna a kormány a határon túli magyarok támogatására összesen. Mi most minden évben százmilliárd forintot fordítunk nemzettársaink támogatására – hangsúlyozta Orbán Balázs. A miniszterhelyettes szerint a DK szeretné elterelni a figyelmet a fővárosi városháza körül kialakult eladási botrányról.

 

 Borítókép: Orábn Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára napirend előtti felszólalása (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)