időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo
A holokausztkutató szerint a konzervatív újságíróknak eltörlésre, fenyegetésekre és támadásokra kell számítaniuk

Veszprémy: Egy nemzetközi újságíró-hálózat akciójáról van szó

Kerékgyártó György
2022.01.08. 14:39 2022.01.08. 20:13
Veszprémy: Egy nemzetközi újságíró-hálózat akciójáról van szó

Azért érte erős baloldali támadás Veszprémy László Bernát holokausztkutatót, újságírót, mert egy izraeli lapban szóvá tette Márki-Zay Péter a zsidóságot sértő közléseit. Veszprémy úgy véli, összehangolt nemzetközi akcióról van szó.

Legyőzze-e egy homofób és antiszemita politikus Orbán Viktor magyar miniszterelnököt? – ezzel a címmel jelentetett meg cikket Veszprémy László Bernát holokausztkutató, újságíró, a Neokohn hírportál volt főszerkesztő-helyettese december 23-án a Times of Israel című angol nyelvű izraeli portálon. 

Nem sokkal később azonban a portál törölte a cikket, ezzel egy időben magyarországi baloldali lapok támadták meg a szerzőt, sőt a közösségi médiában is őt szidalmazó, antiszemita hangvételű, fizikai bántalmazásra buzdító bejegyzések jelentek meg. 

Mint korábban megírtuk, mindezt az váltotta ki, hogy Veszprémy összefoglalta, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter milyen, a zsidóságot sértő posztokat tett közzé a közelmúltban.

„A cikkben felsoroltam, hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt. A lista hosszú: Sneider Tamás volt szkinheddel, a Jobbik volt elnökével szerepelt. Kampányát Csibi Barna támogatta. De kiállt a jobbikos Bíró László és a szintúgy jobbikos Rig Lajos mellett is (utóbbi mellett mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt ki). Mint emlékezetes, Bíró tetűcsúszdásoknak nevezte a zsidókat, Rig pedig a cigányokat hívta a zsidók biológiai fegyverének.

Márki-Zay ezen kívül olyan fotót posztolt a Pegasus-botrányt követően Orbán Viktorról, amelyen egy menóra előtt állt. (Anno ezzel szemben Frölich Róbert főrabbi és Gábor György is felszól alt). 

A cikkemben arra is utaltam, hogy a fideszes politikusokat »melegező« Márki-Zay szerintem homofób is” – taglalja az újságíró egy újabb cikkben, amelyet január 7-én a Mandiner Online-on tett közzé.

Mint arról Veszprémy László Bernát tájékoztatott, a Times of Israel azóta sem indokolta világosan, miért is került le a cikk az oldalról.

– Egy levelet kaptam a cikkem törlésének tényéről, ebben nem kaptam indoklást azon túl, hogy a magyar kormány ellenségeit támadom. 

Ez ugyebár azt feltételezi, hogy ha például egy antiszemita jobbikos a magyar kormány ellensége, akkor nem lehet róla megírni egy zsidó lapban, hogy milyen múltja van – ez teljesen abszurd! Azóta több levelet írtam a szerkesztőségnek, egyszer sem feleltek 

– közölte a Magyar Nemzettel Veszprémy.

A szerző a Mandinerben megjelent cikkben említi, hogy Kardos Péter neológ főrabbi is illette kritikával Márki-Zay Pétert, támadás azonban csak Veszprémyt érte. Kérdés, hogy mennyire szól mindez a személyének?

– Egyrészt nyilván igen, hiszen a támadásokat a személyemre hegyezték ki, engem és családomat értek fenyegetések – válaszolta lapunk kérdésére. 

– Másrészt viszont nem lehet elvonatkoztatni a kampánytól, ez lehet az oka, hogy egy egyébként magyar szempontból új információt nem tartalmazó, angol nyelvű cikk ilyen méretű, vad támadáshullámmá dagadt. Természetesen mondanom sem kell, hogy a kialakult helyzetet rémisztőnek tartom, a fizikai erőszakot emlegető fenyegetések nagyon megviseltek.

A gondolatot tovább fűzve Veszprémy László Bernát úgy fogalmaz, nem magyar ügyről van szó, mindez nemzetközi támadás.

– Nyilvánvalónak tartom, hogy egy jól kiépült nemzetközi újságírói hálózat gombnyomásszerű akciójáról van szó, kiegészülve hazai szélsőségesekkel. 

Amint megneszelték, hogy megszületett a Márki-Zayt kritizáló cikkem, hamis vádakkal feljelentették és leszedették azt, majd a hálózat megírta, hogy állítólag valami hazugságot írtam volna Márki-Zayról – persze, hogy mi nem volt igaz a cikkemben, arra egyszer sem utaltak. Ezt követően értek a fenyegetések, amelyek miatt feljelentést megtettem. Az ügy szomorú tanulsága, hogy erre kell számítaniuk ma a konzervatív újságíróknak Magyarországon is: eltörlésre, fenyegetésekre és támadásokra – magyarázta a Magyar Nemzetnek.

Az ügy újra felveti a kérdést: a baloldal összefonódását olyan politikai szereplőkkel, mint a Jobbik vagy éppen Márki-Zay Péter, hogyan szemlélik a zsidó szervezetek, közösségek?

– A szervezetek terén egyelőre csak a hallgatást tapasztalom, várom a mellettem való kiállást. 

A közösséget tekintve úgy gondolom, hogy jóformán senki sem nyeli le a Jobbik és a baloldal által kötött szentségtelen szövetséget. 

Egy 2018-as felmérés a szerint a magyar zsidók között a legnépszerűbb a Kutyapárt, nem gondolom, hogy a szkinhedek azóta történt felkarolása nagyot javított volna az ellenzéki összefogás zsidók közti népszerűségén – mondta Veszprémy László Bernát.

Borítókép: A baloldal eltűri a vállalhatatlan Márki-Zay Pétert, ha Orán Viktor leváltásának eszköze lehet (Fotó: Teknős Miklós)

Márki-Zay antiszemitizmusa

Hallgat a „független-objektív” média Márki-Zay antiszemita kijelentéseiről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.