időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo
A vádhatóság legalább húsz évre fegyházba küldené Németh Istvánt, és súlyosításért fellebbezett

Elítélték a saját gyerekeit szexuális tárgyként használó rendőrgyilkost + videó

Szemán László János
2022.04.25. 15:45 2022.04.25. 16:35
Elítélték a saját gyerekeit szexuális tárgyként használó rendőrgyilkost + videó

Fellebbez az elsőfokú, 15 éves ítélet ellen a Heves Megyei Főügyészség, mivel álláspontja szerint legalább húsz évre kellene fegyházba zárni a gyermekeit sorozatosan szexuális tárgynak használó egykori rendőrgyilkost, Németh Istvánt. Akinek egy valódi életfogytiglani is kinéz egy újabb gyilkosság miatt.

Épp ésszel fel nem fogható, hogy mit művelt gyermekeivel Németh István, aki 1979-ben társaival közösen megölt egy rendőrt és egy civilt, és csak azért nem akasztották fel, mert nem volt még húszéves. 

Az idén 63 éves bűnöző az ítéleti tényállás szerint 2017 őszén, az akkori lakóhelyükön, egy Heves megyei faluban rendszeresen végzett és végeztetett szexuális aktusokat az akkor kilencéves kislányával és hétéves kisfiával.

Németh István nyilatkozott első szabadulása után a kereskedelmi televízióban. Forrás: RTL Klub

A kislány és a kisfiú közös gyermek élettársával, és fel nem fogható, hogy Németh ennyire lealjasult: sorozatosan használta szexuális tárgyként a gyermekeket.

Amit a büntetés kiszabása során alkalmazandó törvény öt évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ám a halmazati szabályok értelmében a büntetés felső határa 22 és fél év. Az Egri Törvényszék a minap csak 15 év fegyházat szabott ki Némethre, ám az ügyészség szerint a vádlottal szemben ez nem áll arányban az elkövetett bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyával, a bűncselekmények és a vádlott társadalomra veszélyességével, valamint a nagyszámú súlyosító körülménnyel, melyek közül kiemelést érdemel a folytatólagos és heti rendszerességű elkövetés, amivel a vádlott egész életükre kiható, nagyfokú testi és lelki fájdalmat okozott a saját, vér szerinti gyermekeinek.

Mindezek miatt a főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a kiszabott szabadságvesztés tartamának jelentős mértékű felemelését indítványozta, úgy tudjuk, legalább húsz évre.

A Heves Megyei Főügyészség a fellebbezésében nem támadta azokat a további ítéleti rendelkezéseket, melyekkel a bíróság tíz év közügyektől eltiltásra és végleges hatályú foglalkozástól eltiltásra ítélte a terheltet, akinek a szülői felügyeleti jogát is megszüntette amellett, hogy kötelezte őt közel 800 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Ez utóbbi megfizetése legalábbis kétséges, hiszen Németh 2000-es szabadulása óta – egy-két hónapot leszámítva – gyakorlatilag hajléktalan, állandó munka nélkül.

Az ügyben – az egyidejűleg bejelentett vádlotti és védői fellebbezések figyelembevételével – másodfokon a Debreceni Ítélőtábla hoz majd végleges döntést.

Felgyújtott egy hajléktalant

Németh István a Fővárosi Törvényszék előtt már a harmadik gyilkossága miatt felel, a perben tart a bizonyítási eljárás. A következő, május 12-i tárgyalási napon a törvényszék tanúkat és szakértőket hallgat meg a Németh ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult perben. 

A vád szerint 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon a két ember meggyilkolása miatt kapott életfogytiglani szabadságvesztés büntetéséből – a XII. kerületben egy hajléktalantanyán éghető anyaggal lelocsolta egy hajléktalantársát és felgyújtotta.

A férfi nem adott neki az egy, talált pénztárca visszaszolgáltatásáért kapott tízezer forint jutalmából, ezért égésgyorsító anyagot öntött a hajléktalanra, és meggyújtotta a ruházatát. Az égésgyorsító anyag hatására a szerencsétlen férfi szinte teljes testfelülete azonnal lángra kapott. Nem sokkal később, 15–25 perc elteltével a vádlott végül értesítette a tűzoltókat, akik azonnal mentőt kértek a helyszínre. A sértett a kórházba szállításakor még életben volt, azonban – III-IV. fokú égési sérülések miatt, melyek a testfelszínének 92 százalékát érték – két nappal később, az intenzív kórházi kezelés ellenére életét veszítette.

Az ítélet mértéke szempontjából lényeges, hogy a borzalmas gyilkosságot Németh feltételes szabadlábon követte el, így bizonyítottság esetén vélhetően tényleges életfogytiglani szabadságvesztést fog kapni.

A hírhedt rendőrgyilkos

Németh István, azaz „Kisnémet” a hírhedt Soós-féle rendőrgyilkosbanda tagja volt. 

Németh István 1980. február 25-én a Budapesti rendőr-főkapitányságon, amikor egy szolgálatát teljesítő rendőr meggyilkolása és más gyilkosságok elkövetése miatt kihallgatták. MTI Fotó: Friedmann Endre

Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1979. július 9-ről 10-re virradóra Németh egyike volt azoknak, akik Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmestert. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a férfit. Soós egy féltengellyel leütötte az egyenruhást, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. 

­Németh bicskával megszurkálta, miután a rendőr géppisztolyát nem találta meg az őrbódéban, a pisztolyát azonban elvették. A két megrögzött bűnöző, Soós Lajos, György József és az akkor mindössze 19 éves Németh azt tervezte, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot és elrabolják az aranykészletét. 

Az akkori kriminálpszichológusi szakértő vélemény szerint Németh primitív személyiség, rendkívül kegyetlen, ám büntethető. Soós azt mondta róla a nyomozóknak, hogy a „Kisnémet” élvezte a gyilkosságokat (a rendőrön kívül másokat is megöltek, Németh egy épp gyermeke születését ünneplő férfi megölésében is részt vett).

Soós Lajost, György Józsefet kivégezték, ám ­Németh fiatal kora miatt csak életfogytiglanit kaphatott. 2000-ben szabadult feltételesen. A jogkövetkezmények alól 2010-ben mentesült, ám közben kiderült, hogy 2008-ban meggyilkolta a hajléktalant.

Borítókép: Németh István az élettársával és a két gyerekkel (Forrás: RAS-archív)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.