időjárás 35°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Republikon Intézet: Összeomlott a baloldal

Magyar Nemzet
Forrás: Republikon Intézet
2022.04.14. 12:34 2022.04.15. 02:14
Republikon Intézet: Összeomlott a baloldal

A Republikon Intézet legújabb jelentésében a ciklus feléhez érkezve tíz olyan várost, illetve hozzájuk kapcsolódó választókerületet vizsgált meg az országgyűlési választások tükrében, ahol ellenzékivé vált az önkormányzat vezetése a legutóbbi helyhatósági választáson.

A Republikon szerint az áprilisi eredményekből az látszik, hogy a 2019-es választásból adódó előnyüket nem sikerült megőrizniük az ellenzéki pártoknak, ami komoly problémát jelenthet számukra a következő önkormányzati választásra nézve.

A megvizsgált tíz város közül mindössze egyben sikerült megtartania vezető pozícióját az ellenzéknek, a többi település esetében sikeresen tudott fordítani a Fidesz–KDNP – emeli ki a jelentés, hozzátéve, az ellenzéki pártok számára az is intő jel lehet, hogy még a legerősebb ellenzéki bázisnak számító városokban is csökkent az előnyük a kormánypártokhoz képest, így nemcsak a számukra gyengébb terepnek számító kistelepüléseken feladat a pártok számára a megerősödés, hanem nagyobb városok esetében is.

Az elemzésben Baja (Bács-Kiskun 6), Dunaújváros (Fejér 4), Eger (Heves 1), Érd (Pest 1), Jászberény (Jász-Nagykun 2), Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén 1 és 2), Szentendre (Pest 3), Szombathely (Vas 1), Tatabánya (Komárom-Esztergom 1), illetve Vác (Pest 4) 2018-as, 2019-es, valamint 2022-es választási eredményeit hasonlították össze.

Megvizsgálták, hogy mennyiben változott a fenti városokban az ellenzéki pártok támogatottsága az elmúlt négy év során, valamint elemezték azt, hogy a településekhez tartozó országos egyéni választókerületekkel összevetve milyen tendenciákat mutatnak az április 3-i eredmények.

A teljes elemzés itt érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.