Nagyot mentek a régi baloldali körzetekben induló fideszes jelöltek

Számtalan tényező együttállása kellett ahhoz, hogy a korábban baloldalinak tartott körzetek többségében győzelmet tudjanak aratni a nemzeti oldal jelöltjei – vallják maguk az érintettek. Egybehangzóan állítják, hogy szükség volt az elvégzett munkára, illetve a sikeres központi és helyi kampányra. Vannak ugyanakkor helyi sajátosságok is, amelyek sok szavazatot hozhattak a kormánypárti jelölteknek.

2022. 04. 08. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 88 vidéki egyéni választókerületből 86-ban győztek a kormánypárti jelöltek a vasárnapi országgyűlési választáson, köztük nyolc olyanban is, ahol a Taktikaiszavazás.hu oldal előzetesen legalább 7,5 százalékosra becsülte a baloldali aspiráns előnyét.

Elhódították a kormánypártok Miskolc mindkét körzetét, továbbá Baranya megye 2-es, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es, illetve a szigetszentmiklósi, a dunakeszi, a dunaújvárosi és az érdi választókerületet is.

Békét akarnak a választók

Arra, hogy a Fidesz–KDNP szempontjából elképesztően jó eredmények minek köszönhetően történhettek meg, a győztes kormánypárti jelöltek sok érvet felhoznak. A dunakeszi körzetben induló és győztes Tuzson Bence pél­dául lapunknak úgy fogalmazott, hogy a választókerületben élők a békét és a biztonságot választották, és nemet mondtak a káoszra és az acsarkodásra.

– Körzetünk lakói ragaszkodnak ahhoz, hogy térségünkben továbbra is adott legyen a mindennapok nyugalma, az alkotómunka, a tervezhető és kiszámítható jövő. Az emberek pontosan tudják, hogy csak békében lehet építkezni, fejlődni. Közös munkánk eredménye, hogy Dunakeszi és térsége ma az ország egyik legdinamikusabban fejlődő térsége– mondta Tuzson Bence, aki szerint a választókerületben élők ezen az úton akarnak továbbmenni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es körzetében is jórészt az elvégzett munkának és az összefogásnak köszönhetik a győzelmet. A választókerületben vasárnap győztes Szabó Tünde a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: olyan felhatalmazást kaptak az egész országban, ami jól mutatja, hogy az emberek a biztonságra, a fejlődésre és arra az útra szavaztak, amelyen eddig is jártak.

– Nyíregyháza az elmúlt ciklusban folyamatosan fejlődött, és ezt az itt lakók érzékelik a mindennapjaikban is. Infrastrukturális, kulturális, energetikai és sportberuházások egész sora valósulhatott meg, a város gazdasági és kulturális szerepe is erősödött, ezek a folyamatok pedig minden itt lakó életére pozitív hatással vannak, ez az, amit a választók értékeltek és egyértelműen a folytatásra voksoltak – hívta fel a figyelmet.

Kettős győzelem Miskolcon

Ha összevetjük az előzetes becsléseket, akkor a nyolc körzet közül a legnagyobb győzelmet Csöbör Katalin aratta a miskolci 1-es körzetben, aki az elvi 9,54 százalékos hátrányát a nem végleges eredmény szerint 6,61 százalékos előnyre fordította. A politikus szerint vasárnap ezzel az emberek ítéletet mondtak az ellenzék és a kormány felett is. 

Az ellenfelem, a jobbikos Szilágyi Szabolcs néhány éve még rendszeresen ostorozta Gyurcsány Ferencet, születésnapját például nemzeti gyásznapnak nevezte. Most pedig örömmel fogadta a DK támogatását már az előválasztáson, majd boldogan kampányolt Dobrev Klárával. Ezt sokaknak nem vette be a gyomra. Szilágyi Szabolcs emellett az Avas egyik önkormányzati képviselője nyolc éve. Arról, hogy mennyire lehetnek vele elégedettek az emberek, mindent elárul, hogy Szilágyit még az Avason is megvertem, pedig ott idáig egyszer sem kerültem fölénybe – mutatott rá a fideszes politikus, aki szerint az ő titkuk is a munka.

Szavai szerint az elmúlt időszakban megmutatták a választópolgároknak, hogy honnan hova jutottak el tizenkét év alatt, milyen állapotban vették át 2010-ben a régiót, és mennyi mindent tett a Fidesz–KDNP-s kormány a vidéki Magyarország, maga pedig a választókerület fejlődése érdekében. – Csak egy példa. Az elmúlt egy évben 250 milliárd forint, kormányzati és európai uniós forrásból megvalósult beruházást adtunk át vagy indítottunk útjára a választókerületemben. Ezeket a fejlesztési forrásokat persze nem osztogatják csak úgy. Ki kell harcolni, ki kell lobbizni, tizenkét éve dolgozom a térség fejlődése érdekében – hívta fel a figyelmet Csöbör Katalin.

Valóságos csodát tett a másik miskolci választókerületben Kiss János is. A kormánypárti politikus a Boon.hu internetes portálnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon fontos nap volt a vasárnapi, sok ember munkája van benne az eredményben, és nem a szél fújta össze a győzelmet.

– Nem mi voltunk a legesélyesebb körzet, ezért nekünk valóban előre kellett menni, nem hátra. De mi hittünk a győzelemben, és ez a hit tartott meg minket abban az erőben, amivel végig tudtuk csinálni a kampányt. Erre szükség is volt, mert az ellenfeleink még az előző napon is azt mondták, hogy tizenkét százalékkal ők vezetnek. Mi addig mentünk előre még az utolsó napon is, amíg meg nem előztük őket – emelte ki Kiss János.

Hozzáfűzte, ehhez megpróbálták az egész kampányt végig feszesen kézben tartani, hogy ne hibázzanak. – Mert látszott, hogy elég egy hiba, és elveszíthettük volna a választást – fűzte hozzá.

Kulcskérdés a hitelesség

Az érdi körzetben győztes Aradszki András is azt mondta, hogy az elvégzett munka mellett segített neki az a helyzeti előny is, hogy tizenkét éve a körzet képviselője, és így futott neki a negyedik választásnak.

– Egy olyan képviselő, aki három ciklus óta kint van a terepen, ott van minden nagyobb rendezvényen, eseményen, lakossági találkozón vagy éppen a piacon, ismeri a civil szervezeteket, a hagyományőrzőket, nagy előnyben van. Egy politikusnak ezáltal van egy beágyazottsága, és ha a munkáját nem végzi rosszul, akkor elfogadottsága is lehet, talán emberként is. Én ennek az előnyét és az ezzel együtt járó szeretetet tapasztaltam meg a kampányban – fejtette ki Aradszki András.

Úgy véli, ez ahhoz is hozzásegítheti a képviselőt, hogy kialakuljon benne egyfajta érzékenység az emberek gondjaira és javaslataira. Szerinte ennyi idő után már tudják, hogy az emberek mihez várnak segítséget, mire szeretnének megoldást a képviselőtől.

S persze ragyogó kampánycsapat volt mögöttem, az aktivisták önzetlenül, kellő rutinnal dolgozták végig a választást megelőző időszakot. Fontos kiemelni, hogy az országos üzenetek háború miatti, kényszerű megváltozása nekünk sem jelentett gondot, határozottan és hitelesen tudtunk bekapcsolódni a menekültek segítésébe – hangsúlyozta.

A szomszédos szigetszentmiklósi körzetben befutó Bóna Zoltán azt emelte ki, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult a kormányzat gazdaság- és fejlesztéspolitikája, de az eredményért maguk is megdolgoztak.

– Hálával tartozom a több száz aktivistánknak, önkéntesünknek, akik nagyon keményen dolgoztak a kampányban. A mi körzetünk érdekessége, hogy az országban arányaiban a mi választókerületünkben növekszik az egyik legdinamikusabban a népességszám, sok kisgyermekes család választotta és választja otthonául a településeket. Úgy gondolom, ez is a kormány családpolitikájának köszönhető, és ezek a választók vélhetően nagy számban támogatnak minket – mondta el.

Besült a támadó kampány

Meglehetősen nehéz terepen kellett helytállnia és elhódítania a mandátumot Baranya megye 2-es körzeté­ben Hoppál Péternek is. A Fidesz–KDNP-s politikus úgy véli, hogy a sikerhez az országos kampány hatása és egyes helyi speciális körülmények együttesen járultak hozzá. Utóbbiak között fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a körzet egy része, Pécs keleti részének, Komlónak és néhány falunak komoly bányászhagyományai vannak, így régebben baloldaliak voltak. Hoppál Péter szerint azonban 2010 óta, a polgári kormányzás alatt nagy hangsúlyt helyeztek a térségek integrálására, illetve a leszakadt Komló felzárkóztatására. Így a település mára virágzó kisvárossá fejlődött, amit helyben is elismernek.

A kormánypárti politikus szerint a siker elérésében közrejátszott az is, hogy a korábbi jobbikos szavazók nem csatlakoztak automatikusan a baloldali összefogáshoz, és nem szavaztak egyöntetűen Gyurcsány Ferenc jelöltjére. Ők részben Hoppál Péterre és a Mi Hazánkra adták voksukat.

– Emellett látták az emberek, hogy amíg a baloldali Szakács László listás képviselőként elsősorban a parlamentben volt látható, én sokat voltam a terepen, a városokban, a falvakban is, és az emberekért dolgoztam. Rá­adásul én Pécsett élek a családommal, az egyetemen tanítok, látnak a közértben vagy éppen a templomban – hangsúlyozta. Hoppál Péter szerint az emberekben visszatetszést keltett a baloldal helyi, aljas, ocsmány kampánya is, amelyben bűncselekmények sorát követték el, és amellyel még a feleségét is célba vették. Az ügyek a hatóságoknál folytatódnak.

Értékelték a fejlődést

A dunaújvárosi körzetben nagy győzelmet arató Mészáros Lajos is úgy véli, a sikeréhez egyértelműen hozzájárultak az elmúlt időszak családokat támogató kormányzati intézkedései. Emellett szerinte a sikeres gazdaságpolitikát és járványkezelést is a rájuk leadott szavazatukkal ismerték el a választópolgárok, akik úgy döntöttek, meg akarják védeni az eddig elért eredményeket.
A szomszédunkban dúló háború is tényezőként szerepelt a magyar emberek döntésében, hiszen amíg a baloldali jelöltek felelőtlenül háborúba sodorhatták volna hazánkat, kiszolgáltatva a magyar embereket és gazdaságot, addig Magyarország kormánya a békét és biztonságot biztosítja nekik – jelezte Mészáros Lajos. Hozzátette: hozzájárultak a győzelméhez az előremutató helyi változások is.

– A sikerünk részben a választókerület új elnökének köszönhető, Molnár Krisztián agilis hozzáállása révén a térség összes Fidesz-csoportját újjáalakítottuk, megerősítettük – fogalmazott Mészáros Lajos.

S a politikus úgy gondolja, talán a személye is hozzájárult a győzelemhez. Mint elmondta, neki születésétől kezdve Dunaújváros az otthona, a szívügye, amit az emberek is tudnak. – És végül, de legkevésbé sem utolsósorban oroszlánrésze volt a sikerünkben mindazon segítőinknek és támogatóinknak, akik időt és fáradtságot nem kímélve mindent megtettek azért, hogy kivívjuk a győzelmet. Külön köszönet ezért nekik – fűzte hozzá.

Megvan a magyarázat a baloldal bukására

Simon János politológus lapunknak elmondta: több dolog együttes hatása kellett ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP régi, baloldalinak gondolt körzetekben is győzni tudjon vasárnap. Közrejátszott a voksolás alakulásában az, hogy noha a baloldal úgy gondolta, a hat összefogó párt szavazatai összeadódnak, ez nem így történt. Szavai szerint az egykori szélsőjobboldali Jobbik szavazói közöl sokan a Mi Hazánkat támogatták, amely így be is jutott a parlamentbe.

Hozzájárult a baloldal bukásához az is, hogy nem vették figyelembe a kormány teljesítményét, nem értették meg az embereket és azok érdekeit. Így figyelmen kívül hagyták azt, hogy a nemzeti kormány megítélése sokkal kedvezőbb, mint a korábbi balliberális kabineteké. Például azért, mert az Orbán-kormány nagyon erős szociálpolitikai tevékenységet folytatott – fogalmazott. Simon János szerint a kudarchoz hozzájárult az is, hogy a baloldalon rossz jelölteket választottak, élükön Márki-Zay Péterrel, így a Fidesszel szemben nem volt valós alternatíva.

– S végül fontos az is, hogy az emberek a békére szavaztak, így nem kormányt, hanem ellenzéket akartak váltani – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.