időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo
A tüntetést szervező Juhász Péter sajnálta, hogy kevesen jöttek el

Zelenszkij felhívására demonstrált a baloldal – alig voltak a tüntetésen

Magyar Nemzet
2022.04.02. 15:53 2022.04.02. 19:25
Zelenszkij felhívására demonstrált a baloldal – alig voltak a tüntetésen

Az ukrán elnök pár hete tett közzé felhívást arra vonatkozóan, hogy az Ukrajnával szolidáris országok demonstrációval álljanak ki országa mellett. Juhász Péter a tüntetést megnyitva arról beszélt, hogy 

Zelenszkij felhívása miatt  kötelességüknek tekintették, hogy megszervezzék a mai tüntetést.

Az Együtt egykori elnöke mindezek mellett 

sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kezdésre mindössze száz fő gyűlt össze az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpad előtt. 

Az érdeklődők száma a tüntetés kezdete után valamivel nőtt, közben viszont a híd előzetes bejelentés nélküli lezárása miatt 

a budai oldalon hatalmas dugó alakult ki. 

Egy ideig úgy tűnt, a feltorlódott autósok többen vannak, mint a tüntetők, a sor elején álló gépkocsivezetők kiszálltak autójukból, elsétáltak a színpadhoz megnézni, miért nem haladhatnak tovább.

Fotó: Kurucz Árpád

A felszólalók jórészt a kormányt kritizálták, 

Törley Katalin tanár szerint a kormány elhallgatja az orosz agresszió súlyát, Pintér Béla színházi rendező pedig arra kérte a résztvevőket, mondják ki Orbán helyett is: „éljen az ukrán szabadság, ruszkik haza”. 

Ungváry Krisztián történész szerint Ukrajna most Orbán ellen is harcol, mert a magyar miniszerelnök, hasonlóan az orosz elnökhöz, elutasítja a demokráciát. Ungváry a kormányfő egy korábbi beszédével próbálta alátámasztani, hogy kívánatos lenne belesodródni a háborúba. – Vagy ide, vagy oda kell állnod – bizonygatta szónoklatában. 

A magyar baloldal korábbi háborúpárti megnyilvánulásairól ITT írtunk. 

A tüntetés végül egy óra alatt véget ért, 

Juhász Péter a meghirdetett időpont előtt fél órával megköszönte a részvételt mindenkinek,

és arra biztatta a demonstrálókat, hogy holnap szavazzanak a baloldal közös listájára. 

Fotó: Kurucz Árpád

A résztvevő ukrán tüntetők (a résztvevők egy jelentős részét adták az Ukrajnából érkezők) jó része szétszéledt, a váratlan hideg miatt többen még az egyórás időtartamot sem bírták ki, néhányan pedig a Madách tér felé vették az irányt, ahol 17.30-tól Márki-Zay Péter tart kampányzárót. A Magyar Nemzet arról a baloldali rendezvényről is beszámol majd.

 

Borítókép: Legyen végre vége tüntetés (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.