Felmentést kaphat a vezetékes olaj – csak nem tudni, meddig

Az EU-csúcson még nem döntenek, meddig kapunk felmentés az orosz olaj importjának tilalma alól – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 05. 30. 12:04
null
Kistompa, 2015. február 9. A Barátság I. kõolajvezeték a szlovák Transpetrol kõolajszállító vállalat kistompai átemelõ állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfõ ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam- és kormányfők e heti csúcstalálkozóján elfogadandó nyilatkozattervezet szerint bevezetnék az embargót a tengeren érkező orosz olajra, de ideiglenes felmentést kap a tilalom alól a vezetéken érkező nyersanyag – értesült a Reuters. A tengeri kikötővel nem rendelkező Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében tehát későbbre halasztják az embargót.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a szöveget még átírhatják, mivel ez az a kompromisszum, amelyben a hétvégén nem sikerült megállapodni. 

Az értesülés szerint a csúcson nem fogják véglegesíteni, mit jelent pontosan az „ideiglenes” felmentés. 

A diplomaták és miniszterek feladata lesz olyan megoldást keresni, amelyik biztosítja, hogy tisztességes marad a verseny az orosz olajat továbbra is vásárlók és azok között, akiktől megvonják ezt a lehetőséget.

Az EU-csúcs délután két órakor kezdődik, de akár ennél korábban is napvilágot láthatnak fontos nyilatkozatok. A fejleményeket figyeljük és frissítjük az anyagunkat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: a Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.