időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Gulyás Gergely: Nem lesznek megszorítások

Máté Patrik
2022.05.19. 12:06 2022.05.19. 19:00
Gulyás Gergely: Nem lesznek megszorítások

Orbán Viktor ötödik kormányában is a Miniszterelnökségret vezető miniszter szerepét fogja ellátni Gulyás Gergely, a parlamenti Igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán érétkelte az elmúlt ciklus eredményeit és vázolta a tárca jövőbeni etrveit.

– A Miniszterelnökség nagy tárca, ahol három miniszter is szolgálatot teljesít – közölte az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán Gulyás Gergely, akit Orbán Viktor az újonnan megalakuló kormányában is a Miniszterelnökség vezetésére kért fel. Ismert: minden új kormány megalakulása előtt meghallgatják a minisztereket a parlament olyan bizottságai, amik az adott miniszter felelősségi területével foglalkoznak.

Gulyás elmondta, hogy a Miniszterelnökség kötelékében fog dolgozni tárca nélküli miniszterként Semjén Zsolt, aki nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyház-politikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterjelölt. Semjén mellett pedig Navracsics Tibor is tárca nélküli miniszter lesz, aki a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért fog majd felelni. 

Ezután a miniszterjelölt megjegyezte, hogy a minisztériumhoz tartozó közigazgatási feladatok összevonása sikeres projekt volt.

– Amikor egy rendkívüli helyzetben kellett cselekedni, akkor a kormányhivatalok ebben kiemelkedő szerepet láttak el 

– húzta alá Gulyás. 

 

A miniszter jelölt az orosz–ukrán háborúra kitérve, ismertette: a karitatív szervezetek, a kormányhivatalok, valamint az önkormányzatok éjt nappallá téve dolgoztak, hogy segítsenek a menekülteknek. Továbbá Gulyás köszönetet mondott a kormányhivatali dolgozóknak, akik részt vesznek a humanitárius munka megszervezésében. – Az első biztonságos országnak készen kell állnia arra, hogy segítséget nyújtson, amit mi megtettünk – jegyezte meg.

Áttérve a Modern városok programra Gulyás Gergely kijelentette, hogy az beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Emellett a miniszterjelölt hangsúlyozta, hogy a Magyar  falu programon keresztül több mint egymilliárd forintot juttattak a kistelepüléseknek, a falusi csok bevezetését pedig az elmúlt ciklus egyik legnagyobb eredményének tartja.

– A civil szervezetek támogatása az elmúlt években jelentősen megnőtt – hívta fel a figyelmet Gulyás. Mint mondta, mostanra csaknem 11 milliárd forintra nőtt a szervezeteknek folyósított összeg nagysága. A miniszterjelölt véleménye, hogy a politikának feladata a civil világ támogatása – ami tízezer szervezetet foglal magába – és az általuk elvégzett munka értékelése. Gulyás közölte, hogy a minisztérium parlamenti államtitkára a jövőben Fürjes Balázs lesz, aki Orbán Balázst váltja a pozícióban.

– Magyarországon nem lesznek megszorítások 

– válaszolta Sebián-Petrovszki Lászlónak, a bizottság DK-s alelnökének kérdésére Gulyás. A Gyurcsány-párti politikus a bizottság munkájához nem tartozó, főleg aktuálpolitikai ügyekben tett fel kérdéseket a miniszterjelöltnek, aki azt is elmondta, hogy a kormány több lépést is tett az orosz energiafüggőség csökkentésére. Emellett Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság által javasolt orosz olajembargó jelentős árnövekedést hozna magával, ezért azt a polgári kormány nem támogatja.

 

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.