Mátyás 2024. február 24.
logo

Palkovics László: Európa élvonalába tart a magyar ipar

Magyar Nemzet
2022.05.19. 19:27 2022.05.19. 19:48
Palkovics László: Európa élvonalába tart a magyar ipar

A következő években az európai élvonalba kell emelni a magyar ipart, belföldi viszonylatban pedig kiemelt cél az önellátás elérése – mondta csütörtöki bizottsági meghallgatásain az Országházban Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt, akinek kinevezését mindhárom testület támogatta.

Palkovics László a gazdasági bizottságban a magyar ipar hatékonyságának javítását ígérte, mert a hozzáadott érték emelése nélkül nincs versenyképesség – számolt be a távirati iroda. 

Magyarország nem pusztán összeszerelő üzem, a belföldi termelésben a high-tech termékek aránya éppúgy hetven százalék, mint Németországban vagy Dániában. 

Dinamikusan fejlődik az innovációs háttér is, a kutatásokra és fejlesztésekre költött összeg háromszázmilliárd forintról nyolcszázmilliárd forintra nőtt 2010 óta, költségvetési aránya csupán a GDP gyors emelkedése miatt marad el kevéssel az akkor kitűzött célértéktől.

A minisztériumnak a folyamatosan változó kihívásokkal éppúgy foglalkoznia kell, mint kormányzati ciklusokon átívelő feladatokkal – részletezte Palkovics. Figyelembe kell venni többek között a gazdasági súlypontok világszintű átrendeződését, az energia és a nyersanyagok drágulását, új iparágak megjelenését. 

A magyar iparnak ki kell használnia azokat a lehetőségeket, amelyek az energetikában, a hulladékhasznosításban, a körforgásos gazdaságban nyílnak. A járvány alatt felértékelődött az egészségipar is, az utóbbi hónapok legfontosabb tanulsága pedig az, hogy a kormány helyesen ismerte fel a hadiipar jelentőségét még jóval az orosz–ukrán háború kitörése előtt. A Technológiai és Ipari Minisztérium 

  • parlamenti államtitkára Koncz Zsófia lesz,
  • Vitézy Dávid a közlekedésért,
  • Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért,
  • Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, a foglalkoztatásért és a digitalizációért,
  • Raisz Anikó a környezetvédelemért felel államtitkárként,
  • Gazsó Balázs pedig közigazgatási államtitkár lesz.

Palkovics László a következő évek kulcskérdésének nevezte a káros anyagok kibocsátásának csökkentését és a megújuló energia arányának növelését, hangsúlyozva, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlítások alapján jól teljesít a klímavédelemben. 

A Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerülnek az új ciklusban a környezetvédelmi ügyek, mivel itt összpontosulnak a környezeti kihívásokra adható megoldási lehetőségek is. 

A tárca feladata lesz ezenkívül a közlekedés, az energiapolitika és az ipar, beleértve a digitalizációt és a munkaerőpiacot. Palkovics László kiemelte: a munkaerőpiacnak igazodnia kell a technológiái változásokhoz. 

Magyarország elérheti a teljes foglalkoztatottságot, ha a munkaadók kiterjesztik a részmunkaidő, a távmunka, az otthoni munkavégzés lehetőségét. 

Az egymillió új munkahely ígéretét a kormány a járvány ellenére már az előző ciklusban beváltotta, köszönhetően elsősorban annak, hogy a vállalkozásbarát környezet évről évre beruházási csúcsot eredményezett.

Borítókép: Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Miniszterjelöltek meghallgatása

Lázár János: Építeni jöttem, nem rombolni

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.