időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Gyurcsány akarata érvényesül a baloldalon

Magyar Nemzet
2022.05.02. 17:16 2022.05.02. 17:25
Gyurcsány akarata érvényesül a baloldalon

Az országgyűlési választáson történelmi vereséget szenvedett a baloldal, azonban a pártok közötti hatalmi átrendeződésnek köszönhetően Gyurcsány Ferenc mégis örülhetett, mivel 15 fős frakcióval lesznek jelen az új Országgyűlésben. 

A Gyurcsány-párt erősödését mutatja az is, hogy a baloldal végül a DK-s Oláh Lajost jelölte alelnöknek, annak ellenére, hogy Gyurcsányékon kívül az összes párt az MSZP-s Hiller Istvánt szerette volna a pozícióra jelölni.

Így végül Jakab István, Lezsák Sándor és Latorcai János kormánypárti jelöltek, valamint a Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra, illetve a törvényalkotásért felelős alelnöknek megválasztott Hende Csaba mellett Oláh Lajos lesz az új Országgyűlés egyik alelnöke.

Emellett a mai nap krónikájához tartozik, hogy a képviselők ünnepélyes eskütétele – egyúttal az Országgyűés megalakulása – után a baloldal egy része Gyurcsány Ferenc vezetésével kivonult az ülésteremből. A DK 15 fős frakciója mellett így tett a Momentum tízfős képviselőcsoportja, hozzájuk csatlakozott a hatfős Párbeszéd-frakció. A többi baloldali párt és a Mi Hazánk Mozgalom hat képviselője az ülésteremben maradt meghallgatni Áder János köztársasági elnök beszédét.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Megalakul az új Országgyűlés

Gondolatok május másodikáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.