idezojelek

Régi csibészek

A műsor a baloldalon mindig fontosabb a teljesítménynél, a szószaporítás a tetteknél.

Cikk kép: undefined

Megalakult az új Országgyűlés, és – ahogyan előre sejtettük – hatalmas fölényének birtokában a kormányzó erő nyugodtan, ünnepélyesen készült az alkalomra. Mást nem is tehettek: ismét kétharmaddal vezetik az országot, de ez a jelenlegi körülmények ismeretében nagy terhet és felelősséget ró rájuk. Ha jobban tetszik, a munka számít, semmi szükség zajos önünneplésre. Talán ezért sem meglepő, hogy az új ciklust istentisztelettel kezdték a kormánypárti képviselők, és nem azért, mert ez így elegáns, sokkal inkább azért, mert Isten segítségére szükségük van nekik, nekünk, mindannyiunknak.

Hogy az ellenzék mire tekint kilátástalan helyzetében, sokadszorra agyonverve a tiszta, demokratikus választás után, talán számukra sem világos.

Különféle forgatókönyveket hallottunk már a teendőikről. Pár hónapja elhangzott, hogy alkotmányozniuk kell akkor is, ha győznek, de nincs kétharmaduk, most azonban, hogy egyharmadot kaptak a választóktól, erről nyilván nem esik szó. Felmerült továbbá, hogy egyáltalán ne vegyenek részt a törvényhozói munkában, nyilván ezért is szervezett magánesküt magának valami helyi pikniken Hadházy Ákos. Ezzel pedig az a baj, hogy a parlamenti képviselet mindenekelőtt szó szerinti munka, ha pedig ez a körülmény nem elfogadható, szerintem nem is érdemes felvenni a mandátumot. Adja vissza a bizalmat Hadházy a magyar nemzetnek, kapja, akit megillet, válasszunk a helyére mást! Ha pedig mégis bejárna dolgozni, akkor igyekezzen betartani a vonatkozó törvényeket, pontosan úgy, ahogyan minden munkavállaló betartja azokat országszerte, bármivel is keresse a kenyerét.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legvalószínűbb azonban mégis az, hogy megszokott környezeté­ben, egymás társaságában a baloldal néhány hét múlva remekül feloldódik. Az utca, a választás, a hatalom a túloldalé, nekik csak a balhé marad. Jönnek majd újfent a tiltakozó táblák, a hülye pólók, a krumpliszsák, a merészebbje még a miniszterelnök székébe is belehuppan néhány percre, ha teheti. Hiszen a műsor odaát mindig fontosabb a teljesítménynél, a szószaporítás a tetteknél, a belebeszélés a stratégiaépítésnél.

Ezekben tehát semmi új nincs, a baloldal – bárkit is értsünk alatta – valahogy mindig azt teszi, amit Gyurcsány előír nekik.

Miért is lenne most másképp? Hol van az arcuk, hol az önálló akaratuk? Mitől jobboldali a Jobbik, miért zöld az LMP, mitől fiatalos a Momentum és végezetül miért volna újbaloldali a DK? Ezek a fogalmak mára kiüresedtek, voltaképpen semmi értelme azon rágódni, van-e ajánlatuk a magyarság számára. Semmijük nincs, abból pedig csakis semmiségeket lehet építeni. Az egyharmad akkor is egyharmad, ha az új ciklusban lassan majd meggyőzik egymást, hogy ők voltaképpen győztesek, és hogy milyen helyénvaló lemondások és bűnbánat nélkül folytatni a semmit, vagyis a felelősség és elhivatottság nélküli jelenlétet az ország házában.

A kormánypártok nem szerencsések ezzel az ellenzékkel, hanem a valóság kényszeríti őket az újabb négyesztendős munkára.

A valóság pedig az, hogy a nemzeti gondolaton kívül jelenleg nincs versenyképes elgondolás az ország irányítására. Így aztán Orbán Viktor már ötödször alakíthat kormányt, ami az előzmények ismeretében teljesen logikus fejlemény. A kormányzó erők történelmi felelőssége, hogy mit kezdenek az országgal, de világos az is, hogy a régi baloldali csibészekkel nagyon nehéz mit kezdeni. Feltéve, ha a nem is csekély fizetés ellenében elvárható érdemi munka ellenében sértődőset játszanak, mintha nem ők, hanem valaki más tehetne arról, hogy oda jutottak, ahol most látjuk őket.

De a lényeg mégsem ez. Hanem hogy van új Országgyűlésünk, lesz új nemzeti kormányunk, ami erőt, esélyt ad minden magyarnak, éljünk bárhol is a világon.

Borítókép: A Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői kivonulnak az ülésteremből eskütétel után az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.