időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Soltész: Már ugyanannyian érkeznek Ukrajnából, mint amennyien visszatérnek oda

Forrás: MTI
2022.05.26. 13:04 2022.05.26. 13:11
Soltész: Már ugyanannyian érkeznek Ukrajnából, mint amennyien visszatérnek oda

Továbbra is működik és fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket a magyar–ukrán határon létrehozott öt segítségpont – közölte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Beregsurányban.

Soltész Miklós emlékeztetett, a Záhonyban, Beregsurányban, Lónyán, Barabáson és Tiszabecsen működő segítségpontokon az elmúlt három hónapban kiemelkedő segítséget nyújtottak a határ túloldaláról érkező menekültek ellátásában.

Hozzátette, Magyarországra eddig 724 ezer menekült érkezett Ukrajnából; közülük mintegy 22 600-an nyújtottak be menedékkérelmet.

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy az érkezők közül sokan a nyelvi nehézségek, illetve a nyugati országokban élő rokonokhoz történő továbbutazás miatt nem maradnak Magyarországon.

Most már nagyságrendileg arányaiban ugyanannyian érkeznek, mint amennyien visszatérnek Ukrajnába, tehát elindult egy visszaáramlás is

– tette hozzá.

Kiemelte, a MÁV eddig 410 ezer szolidaritási jegyet adott ki az ukrán menekülteknek, Kárpátaljára, valamint Ukrajna középső és keleti területeire pedig az elmúlt három hónapban több mint 1900 tonna élelmiszer és egyéb segítség érkezett magyar részről.

Kijev megyében iskola és óvoda újjáépítését fogja támogatni Magyarország, emellett a belső menekültek elszállásolását segítő mobil konténereket ad majd Ukrajna nyugati megyéinek és Kárpátaljának. Ezen felül ezer ukrán diáknak biztosítanak ösztöndíjat, és sebesült ukrán katonák, valamint gyerekek magyarországi gyógyítását, egészségügyi ellátását is lehetővé teszi a magyar kormány – sorolta az államtitkár.

Soltész Miklós a háborús veszélyhelyzet kihirdetéséről szólva elmondta, ez nem szükségállapotot jelent, az intézkedés célja az, hogy Magyarország és a magyar kormány sokkal gyorsabban tudjon reagálni azokra az élethelyzetekre, amelyeket a háború okoz.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.