Soltész: Már ugyanannyian érkeznek Ukrajnából, mint amennyien visszatérnek oda

Továbbra is működik és fogadja az Ukrajnából érkező menekülteket a magyar–ukrán határon létrehozott öt segítségpont – közölte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Beregsurányban.

Forrás: MTI2022. 05. 26. 13:04
SOLTÉSZ Miklós
Beregsurány, 2022. május 26. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a beregsurányi segítségponton tartott sajtótájékoztatón 2022. május 26-án. Továbbra is mûködik és fogadja az Ukrajnából érkezõ menekülteket a magyar-ukrán határon létrehozott öt segítségpont. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós emlékeztetett, a Záhonyban, Beregsurányban, Lónyán, Barabáson és Tiszabecsen működő segítségpontokon az elmúlt három hónapban kiemelkedő segítséget nyújtottak a határ túloldaláról érkező menekültek ellátásában.

Hozzátette, Magyarországra eddig 724 ezer menekült érkezett Ukrajnából; közülük mintegy 22 600-an nyújtottak be menedékkérelmet.

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy az érkezők közül sokan a nyelvi nehézségek, illetve a nyugati országokban élő rokonokhoz történő továbbutazás miatt nem maradnak Magyarországon.

Most már nagyságrendileg arányaiban ugyanannyian érkeznek, mint amennyien visszatérnek Ukrajnába, tehát elindult egy visszaáramlás is

– tette hozzá.

Kiemelte, a MÁV eddig 410 ezer szolidaritási jegyet adott ki az ukrán menekülteknek, Kárpátaljára, valamint Ukrajna középső és keleti területeire pedig az elmúlt három hónapban több mint 1900 tonna élelmiszer és egyéb segítség érkezett magyar részről.

Kijev megyében iskola és óvoda újjáépítését fogja támogatni Magyarország, emellett a belső menekültek elszállásolását segítő mobil konténereket ad majd Ukrajna nyugati megyéinek és Kárpátaljának. Ezen felül ezer ukrán diáknak biztosítanak ösztöndíjat, és sebesült ukrán katonák, valamint gyerekek magyarországi gyógyítását, egészségügyi ellátását is lehetővé teszi a magyar kormány – sorolta az államtitkár.

Soltész Miklós a háborús veszélyhelyzet kihirdetéséről szólva elmondta, ez nem szükségállapotot jelent, az intézkedés célja az, hogy Magyarország és a magyar kormány sokkal gyorsabban tudjon reagálni azokra az élethelyzetekre, amelyeket a háború okoz.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.