időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo
Emberölési ügyekhez egyesítették a médiamenedzser elleni bűncselekményt is

Gyárfás Tamás megzsarolását is Portikék számlájára írják

Szemán László János
2022.06.20. 18:10 2022.06.20. 18:27
Gyárfás Tamás megzsarolását is Portikék számlájára írják

Meglepő ügyegyesítéssel folytatódott hétfőn a Portik Tamás és társai ellen emberölés miatt zajló per. Gyárfás Tamás megzsarolását is az ügetőhajtó elleni merénylet és a Portik-csoport egyik emberének meggyilkolásához egyesítették a Fővárosi Törvényszéken.

Újabb bűncselekményeket egyesítettek hétfőn a Fővárosi Törvényszéken a Portik Tamás és társai ellen emberölés vádjával zajló büntetőperhez. Portik egykori legközelebbi emberét, egyik gyermekének keresztapját, Sz. Józsefet emberölésben való bűnsegédlettel, valamint zsarolásban történő bűnpártolással vádolja a Fővárosi Főügyészség.

Az emberölési ügy a Gyüre-féle gyilkosság, amelynek tárgyalását nemrégiben egyesítették a Portik ellen már zajló, az ügetőhajtó elleni merényletkísérlet miatti perhez.

Portik újabb gyilkosság miatt felelhet

Már az életfogytiglani fegyházbüntetés a tét Portik Tamás számára, akit eddig összesen 28 év fegyházra ítéltek két alvilági leszámolás megbízójaként.

Nézzük tehát sorjában! Portikot azzal vádolják, hogy ő bízta meg 1996-ban Tanyi Györgyöt, lője le Lakatos Csaba ügetőhajtót. Lakatosnak azért kellett volna meghalnia, mert Portik úgy tudta rendőri kapcsolataitól, hogy a hajtó őt nevezte meg Prisztás József meggyilkoltatójaként. Mint ismert, Portikot tizenöt év fegyházra ítélték ezért jogerősen. Tanyi rá is lőtt Lakatosra, ám a hajtó túlélte a merényletet. Tanyit néhány éve tizenegy év fegyházra ítélték tettéért. Ő már a tárgyalásán elmondta: Portik bízta meg Lakatos lelövésével. Ennek nyomán vádolták aztán meg Portikot a megbízással. 

Lakatos Csaba szerint Portik lövetett rá

Portik meg akarta öletni a hajtót, mivel a rendőrségen arról fecsegett, hogy Prisztás József és Portik között üzleti vita volt, és Portik ezért ölethette meg Prisztást.

Már tartott a per, amikor „bűnbánó” maffiózók vallomása alapján megvádolták Portikot és egyik emberét Gyüre József 1999. áprilisi meggyilkolásával. Gyüre szintén a Portik-féle csoportba tartozott, Portiknak fiatalkori bűnöző cimborája volt, az 1980-as években még együtt fosztogatták a telefonfülkéket. 

Gyüre később „katonaként” részt vett az olajozásban is, majd a nagy budapesti robbantások lecsengése után, 1999 áprilisában a XI. kerületi Karinthy Frigyes úton bérelt lakásán Portik megbízásából géppisztollyal ötször rálőve meggyilkolták. A nyomozás során az alapos gyanú az volt, hogy Portik Gyüre megölésével megbízott két férfit, K. Gábort és Sz. Józsefet (utóbbinak az ügyét együttműködésére tekintettel akkor még elkülönítették). Végül Portik ellen megbízóként, K. Gábor ellen végrehajtóként emeltek vádat emberölésben.

A Lakatos-féle és a Gyüre-féle bűncselekményekhez a hétfői tárgyalási napon egyesítették Sz. József ügyeit. Portik egykori bizalmi emberét egyfelől bűnsegédlettel vádolja a főügyészség Gyüre József meggyilkolása ügyében. A vád szerint Sz. József nem vett részt közvetlenül a kivégzésben, ám az előkészületekben igen, ő szállította oda a gyilkost a helyszínre. Ugyanakkor Sz. József Gyárfás Tamás megzsarolása ügyében a vád szerint bűnpártolást követett el.

Gyárfás Tamás a félelem fogságában

A felbujtóként gyanúsított korábbi sportvezető leszögezte, egyetlen olyan hangfelvétel sem kerülhet elő, amely azt bizonyítaná, hogy megbízást adott Fenyő János médiacézár megölésére.

Emlékezetes, hogy 2017-ben egy bűnözői csoport, amelynek tagja volt egy baloldali politikus is, egy Jozef Roháchoz köthető szlovák személlyel együtt megpróbálta megzsarolni a médiamenedzser-sportvezetőt a Fenyő-gyilkossággal. A vád szerint Sz. József ugyancsak benne volt ebben a csoportban. 

Megszerezték Portik Tamás Gyárfással a 2000-es évek elején folytatott utcai beszélgetéseinek felvételeit, illetve azok egy részét, és az abból készített, manipulatívan összeollózott leirattal jelentkeztek Gyárfás Tamásnál. A sportvezető azonban elutasította őket azzal, hogy forduljanak a rendőrséghez.

Az eredeti felvételeket, amelyeket Portik titokban rögzített, a zsarolók egyikének együttműködése nyomán aztán 2018-ban megtalálták a nyomozók a Farkasréti temető urnatemetőjében elrejtve. Ezek a felvételek számítanak a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen Fenyő János meggyilkoltatása vádjával zajló büntetőperben az egyik fajsúlyos bizonyítéknak. Fenyőt a jogerős ítélet szerint éppen Jozef Rohác lőtte agyon, ezért és az Aranykéz utcai merénylet miatt jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. 

Egyes nyomozói vélemények szerint a Gyárfás-féle zsaroláskísérletre a Rohác-féle körök kóros pénzhiánya miatt került sor.

Borítókép: Ha ezúttal Portik Tamást jogerősen elítélnék, életfogytiglani fegyházbüntetés várna rá (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.