Extrém hőség jön, életbe lépett a harmadfokú riasztás

Életbe lépett az országos tiszti főorvos által szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek, és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Forrás: MTI, Met.hu, Koponyeg.hu2022. 07. 20. 7:21
null
Budapest, 2021. július 10. Gyermekek hûsölnek a fõváros V. kerületében a Szabadság téren egy köztéri szökõkútnál. Az idei nyáron a napi közép hõmérséklet többször meghaladta a 25 Celsius fokot, azt a kritikus hõmérsékletet, amikor az Országos Tisztifõorvos elrendeli a hõségriadót. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos tiszti főorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezenkívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. 

A szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat, s megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Kiemelték: sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívószámot – kérték.

A nagy melegben nő a szén-monoxid kialakulásának veszélye is. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülésére – hangsúlyozták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is több megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tiszti főorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

Túlnyomóan felhőtlen idő lesz, csapadék nélkül. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzésében. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között várható. Késő estére általában 17 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Tovább erősödik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet szerdán már több helyen 25, 26, főként városi környezetben helyenként 27 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A tartós hőség leginkább az időseket, a szív- és érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. 

A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, a vérnyomás-ingadozás.

Felerősödhetnek a keringési zavarok, a vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta és a leégés veszélye, ezért célszerű megfelelő védelemről gondoskodni, és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást – írja a Köpönyeg.hu

Borítókép: Gyermekek hűsölnek a főváros V. kerületében, a Szabadság téren egy köztéri szökőkútnál (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.