„Ígéretekkel nem lehet gyógyítani, főpolgármester úr!”

– Karácsony Gergely játszótérnek használja a fővárost, a kerületeket pedig kifizetőhelyeknek – fogalmazott Gallai Dávid, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) budapesti elnöke a Magyar Munkáspárttal közösen rendezett „Miért nem újult meg az egészségügyi alapellátás Budapesten? című sajtótájékoztatóján pénteken. A Főpolgármesteri Hivatal bejárata előtt tartott eseményen Karácsony Gergely főpolgármesteren a két évvel ezelőtt megígért egészségügyi alapellátás megerősítését kérték számon.

Domján Anikó
2022. 07. 22. 16:08
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tesz a főpolgármesteri hivatal annak érdekében, hogy javuljon az egészségügyi ellátás Budapesten? Mit tett azért, hogy a hiányzó háziorvosi, ápolói létszámot növelje? – többek között ezeket a kérdéseket szegezte Karácsony Gergelynek a két budapesti, baloldali alapszervezet elnöke első közös fővárosi fellépésén.

Mint ismert, a főváros ötvenmilliárd forintot kapott egészségügyi fejlesztésre a kormánytól, az atlétikai világbajnokság megrendezéséért cserébe. A baloldali pártok most az alku keretében nyújtott összeg felhasználását kérték számon a fővárosi vezetésen. 

A Magyar Munkáspárt képviseletében Kerezsi László budapesti elnök szólította fel a főpolgármestert ígéreteinek betartására: egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy miért nem fontos az emberi élet Karácsony Gergelynek, és mi az oka annak, hogy az elmúlt két évben az ígéretek ellenére semmiféle javulást nem tapasztaltak az egészségügyi ellátórendszerben, sőt a háziorvosi ellátásban rosszabbra fordult a helyzet.

Ígéretekkel nem lehet betegségeket megelőzni, meggyógyítani, főpolgármester úr! Az ígéreteket meg kell valósítani, hiszen a főváros lakóinak is jár a gyors, korszerű orvosi ellátás – hívta fel rá a figyelmet Kerezsi László.

Úgy fogalmazott: minden tevékenységben azt vizsgálják, hogy hoz-e hasznot, pedig azt lenne fontos szem előtt tartani, hogy az embernek joga van az élethez, azon túl a minőségi élethez. 
Hozzátette: a társadalom többsége nem tudja megfizetni a drága, egészséges élelmiszereket, ezért megbetegszenek, majd több hónapos, akár többéves egészségügyi várólistára kerülnek, ezután pedig a többségében kevéssé jól felszerelt kórházak valamelyikébe jutnak, ahol nincs elég orvos és ápolószemélyzet. Leszögezte: ha a betegnek van pénze, csak akkor van lehetősége a modern magánellátás igénybevételére.
– A GDP 10 százalékát az egészségügyre kellene fordítani – hangsúlyozta.

Gallai Dávid, az Iszomm budapesti vezetője hasonlóan látja a helyzetet, ő azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy azért lenne fontos megfelelő orvosi ellátásban és menedzsmentben részesülni a betegeknek, mert utána már nem kellene őket továbbutalni a zsúfolt kórházakba, ahol egyébként is nagy nyomás nehezedik a létszámhiánnyal küzdő ellátórendszerre. 
Már a főpolgármesteri ciklus felénél tartunk, de semmi nem történt a háziorvosi ellátás megerősítésének érdekében – emelte ki Szanyi Tibor pártjának nevében Gallai Dávid. 
Úgy fogalmazott: a főpolgármester a hiperpasszív nyelvtudásával van elfoglalva, de nem találják a megígért egészségházakat, nem találják a kerületekkel való együttműködést és azt az ügyfélszolgálati rendszert, mely segítené az emberek időpontfoglalását.

Újságírói kérdésre válaszolva Gallai Dávid elmondta, hogy pártszövetségük – amely elindult az országgyűlési választásokon is – a következő években sokkal szorosabbra fogja fonni az együttműködést a szakpolitikai és az emberek életét érintő kérdésben. Arra a kérdésre, hogy milyen válaszra és tettekre számíthatnak Karácsony Gergely főpolgármestertől, az elnök úgy felelt: „Semmi jóra”. 
Hozzáfűzte: azok a javaslatok, cselekedetek, amelyek a főpolgármesteri székbe juttatták Karácsony Gergelyt, nem valósultak meg. 
Karácsony Gergely játszótérnek használja a fővárost, a kerületeket pedig kifizetőhelyeknek – fogalmazott Gallai Dávid. – Bár, mint mondták, nem volt még arra példa, hogy a főpolgármester válaszra méltatta volna a különböző felvetéseiket, bíznak abban, hogy elér hozzá a hangjuk. 

Borítókép: Első közös budapesti fellépésén a főpolgármester ígéreteit kéri számon az Iszomm és a Munkáspárt (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.