Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

A magyarok a legelégedettebbek a kormányukkal Közép-Európában

Hazánkban 61 százalék azok aránya, akik a legnagyobb arányban elégedettek kormányuk teljesítményével - derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből. Mint írják, a választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték.

Munkatársunktól
2022. 07. 11. 5:45
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi megérkeznek a Kossuth térre, az állami díszünnepség helyszínére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon és Szerbiában a legmagasabb a kormányzati munkával való elégedettség

 – derül ki a Nézőpont Intézet május–júniusban készített, tizenkét országot vizsgáló közép-európai kutatásából. Hazánkban 61 százalék, Szerbiában 60 százalék azok aránya, akik a legnagyobb arányban elégedettek kormányuk teljesítményével, míg az elégedetlenek aránya egyaránt 33 százalék volt. Az intézet emlékeztetett: mindkét országban április 3-án tartottak választásokat. A Fidesz–KDNP történelmi győzelmet aratott, és a friss felhatalmazással élve is válságállónak tűnik a magyarok kormányzattal való elégedettsége. Szerbiában az egy napon tartott államfő- és parlamenti választáson szintén a hivatalban lévő elnök, Alekszandar Vucsics, illetve az addig kormányzó Szerb Haladó Párt győzedelmeskedett. A választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték – hívta fel a figyelmet a Nézőpont.

A többi ország példája viszont azt mutatja, hogy ez a stabilitás korántsem magától értetődő.

Ausztriában már kismértékben, de többségben vannak az elégedetlenek: az osztrákok 46 százaléka elégedett, 52 százaléka viszont elégedetlen kormánya teljesítményével. Az energiahiányról szóló közbeszéd és Kurz kancellár bukásának máig ható botrányai alighanem éreztetik hatásukat. Montenegróban a kormányzat elégedettségi indexe hasonló az osztrákéhoz, 43 százalék volt az elégedettek és 54 százalék az elégedetlenek aránya. Ugyanebbe a körbe, a negyven százalék körüli elégedettséget felmutató táborba tartozik Csehország is.

A lengyeleknek mindössze negyede, 25 százaléka volt elégedett és kétharmada (67 százalék) elégedetlen a Morawiecki-kormány munkájával. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a hagyományosan oroszellenes lengyelek körében a lengyel kormány nem folytathat pragmatikus politikát, amelyet ellenzéke azonnal kihasználna vele szemben. A szlovénoknak szintén közel negyede volt elégedett, és közel háromnegyede elégedetlen a Jansa-kormánnyal, amelyet éppen az adatfelvétel ideje alatt váltott az új, Golob-kormány. A legelégedetlenebb országok sorában volt Románia, ahol a lakosság mindössze 26 százaléka jelezte elégedettségét kormánya munkájával szemben, de még ezen az eredményen is túltett a régió sereghajtója, Szlovákia, ahol csupán 24 százalékos volt az elégedettség – tájékoztatott a Nézőpont Intézet.

Borítókép: A Civil Összefogás Fórum Békemenetének résztvevői megérkeznek a Kossuth térre, az állami díszünnepség helyszínére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.