Öngyilkos lett a börtönben a Lakatos Csaba hajtó elleni maffialeszámolás elítéltje

A börtönben lett öngyilkos a Lakatos Csaba hajtó ellen elkövetett merényletkísérlet egyik elítéltje, T. József – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. A férfi nem más, mint az alvilágban jól ismert Tanyi György testvére, aki szintén a Lakatos Csaba elleni támadás miatt töltötte tizenegy éves szabadságvesztését.

Pámer Dávid
Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 22. 20:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lakatos Csaba elleni támadás 1996. november 13-án, az esti órákban történt, ekkor Tanyi György négy célzott lövést adott le a Fiumei úti sírkert egyik épülete tetejéről a szomszédos ügetőn tartózkodó férfira.Tanyi és társai (köztük két testvére, János és a börtönben elhunyt József) előre megbeszélt szerepe az volt, hogy neki a merénylethez figyelést biztosítsanak, illetve a menekülésben segítsék. A sértettet a mintegy 22-24 méterről leadott négy lövésből három találta el – egy a nyakán, egy az ágyéki csigolyája mellett, egy pedig a bal combjánál –, az életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Tanyi Györgyöt előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével vádolták és ítélték el, míg testvérei a vád szerint bűnsegédként vettek részt a cselekményben.

Az az alapügy ítéletéből nem derült ki, hogy ki állt a támadás hátterében. A rendőrség később közleményben tudatta, hogy Tanyit Portik Tamás bízhatta meg a végrehajtással, ezért őt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével gyanúsították meg, majd az ügyészség is vádat emelt ellene.

A Lakatos-ügyben az áttörés oka az volt, hogy Tanyi Györgynek a jogerős ítélet után megeredt a nyelve és a Lakatos-ügyben mindent elmondott a rendőröknek. Tanyi tanúvallomásában előzményként elmondta, hogy Prisztás József fejbe lövése után egy héttel (ebben az ügyben Portikot, mint felbujtót tizenöt évre ítélték), 1996. november 8-án Portik telefonon hívta, és egy találkozót beszéltek meg a Városligetben. Az olajmaffiózó ott „kiborulva” közölte vele, hogy rendőrségi információkból tudja, Lakatos Csaba a Prisztás-gyilkosság miatti kihallgatásán azt mondta a rendőröknek, hogy ő áll a milliárdos vállalkozó likvidálásának hátterében, ezért Tanyinak szegezte a kérdést: megölné-e Lakatos Csabát?

A vallomás szerint Portik a likvidálás szervezését is rá bízta, csak annyit kért, minél hamarabb végezzen az általa besúgónak tartott Lakatossal.  Tanyi elvállalta a munkát, és pár nappal később kiosztotta testvérei között a feladatokat. A történet innentől ismert: a merénylet végül nem sikerült, Lakatos életben maradt, Tanyi két testvérét pedig igazoltatták és bevitték a rendőrök. Akkor még szabadultak a szorításból, ám 2014-ben végül mindhárom Tanyi fivért letartóztatták. A börtönben öngyilkosságot elkövető T. József a merényletkísérletért nyolc évet kapott, büntetéséből néhány hónap volt hátra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.